liba

Gans, ganso, goose, lúd, oca

liba
Valaha a hízott libavágást kis disznótornak nevezték...

Rendkívül kiadós és sokféle étel, késztermék készíthető belőle. Valamikor a végvárak katonái a vár vizesárkában nevelt libákon éltek.

Jellemzői, típusai

A liba a barna húsú háziszárnyasok csoportjába tartozik. Húsának színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. Húsa eléggé rostos, ezért nehezebben emészthető, mint a fehér húsú háziszárnyasoké. Zsírtartalma elég nagy, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le. Ezen kívül az izmok is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak.
A liba nagy testű, zsíros állat, amely elérheti a 900-1000 dkg súlyt is. Az idősebb állat neve lúd.
Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.

Konyhai felhasználása

A fiatal, idei libát, melynek csőre még hajlékony, egybensütéssel készítjük el. Az idősebb nagy testű, zsírosra hízott lúd csőre kemény. Egészben sütéssel nem lenne célszerű és gazdaságos. Ezért a hízott ludat feldarabolva készítjük el párolva, főzve, sütve, továbbá vagdaltnak, apróléknak.
Fiatal, nem hizlalt egyede a pecsenye liba. Zsírja kevesebb, húsa jó, de kevésbé zamatos. Levesnek, sütve, rizses libának készíthető. Mája, ami zabos libamájként kerűl forgalomba, szárazabb, inkább csak májkrémnek vagy pástétomnak alkalmas
Belsőségei
ből és aprólékaiból kitűnő húsleves, rizses hús készíthető.
Bőrös hájából kitűnő töpörtyű süthető és zsírja kifagyva és főzésre használva egészséges és finom.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

50 gyors recept csirkefiléből 50 gyors recept csirkefiléből
Szerzők: Clark, Pamela, Patniotis, Louise
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy fárasztó nap után a legjobb ételeket csirkefiléből készíthetjük el. Nincs benne csont, nincs rajta bőr,...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

33 szárnyas finomság 33 szárnyas finomság
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú -...

Csirkevarázslatok Csirkevarázslatok
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Ízek kavalkádját kínálják ezek a receptek: csirke zöldséggel, sajttal, sonkával, gyümölcsökkel,...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

155 szárnyas étel 155 szárnyas étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Csirke, jérce, tyúk, kakas, pulyka, kacsa, liba, gyöngyös - megannyi remek fogás alapanyagát adják. Nem csak a...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára...

Csábító csirkefalatok Csábító csirkefalatok
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Akár hétköznapi fogásról, akár ünnepi ebédről vagy vacsoráról legyen szó, kötetünk minden alkalomra...

Csirke Csirke
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan...

A legfinomabb szárnyas ételek A legfinomabb szárnyas ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

99 csirke- és pulykaétel 33 színes ételfotóval 99 csirke- és pulykaétel 33 színes ételfotóval
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2008)

“Amikor bő húsz évvel ezelőtt megjelent a 99 Szárnyasétel, magam is azt hittem, hogy kimerítettem a témát....

Kapcsolódó cikkek