prágai sonka
jambon de prague, jamón de Praga, Prager Schinken, prague ham, prazska sunka, prosciutto di Praga
Dicsőségének egy részét azonban - s ebben a szocializmus nem vétlen - át kellett adnia más, hozzá hasonló specialitásoknak, mint amilyen az olasz pármai, a francia bayonne és a spanyol serranosonka.
A sors tehát igazságtalan volt vele, pedig a cseh és szlovák vidékeken hizlalt sertésekből remek sonkák készülnek. Ám a prágai sonka túlélte a nehéz időket, mégpedig egy Európa-szerte ma is ínyencek kedvencének számító formában: ez a kenyértésztában sült sonka. Az étel rendíthetetlen hívei a fejükbe is vették, hogy a prágai valójában főtt sonka. Korántsem: először bőröstül, csontostul borssal, korianderrel és babérlevéllel fűszerezett sófürdőbe kerül, majd bükkfa lángján füstölik. Ily módon enyhe sós íze és füstös aromája lesz. Vékonyra szeletelve, tormakrémmel kedvelt előétel.
A prágai sonka receptjét minden hentes féltve őrzi, akár az államtitkot. Keresztapaságot az olaszok vállaltak, akik a prágai építészet stílusát is a déli minta szerint alakították. A prágai mesterek azonban finomítottak a levegőn szárítás technikáján. Ebből a pompás kiinduló termékből sok-sok ételt készítenek.