mortadella

mortadella
Híres, különlegesen finom olasz felvágott...

Eredete

Olaszország Emilia Romagna, Piamonte és Lombardia tartományában készítik, de az eredete vitathatatlanul Bologna városához köthető, ahol 900 ezelőtt írta le a mortadella gyártási szabályait az ottani húsosok céhe.

Jellemzői

A sertés különbőző részeibőlkészül különböző fűszerezéssel és ízesítéssel. Jellemző fűszerei : babérlevél, bors, szerecsendió, koriander. Különböző változatai vannak - készülhet pl. egész borssal, pisztáciával vagy olajbogyóval.
A vágásnál a felülete élénk rózsaszínű. Teljes tömegének 15 %-át teszik ki a zsírszövetből keletkező fehér szinezetű foltok. A megfelelő minőségű mortadellánál ezeknek teljesen tapadniuk kell a hús tésztájához. Illata kellemes, enyhén fűszeres, aromákban gazdag.

Konyhai felhasználása

Az olaszok igen változatosan építik be az étkezéseikbe. Legegyszerűbben kenyérre szeletelik vagy kétszersülttel fogyasztják. Kockákra vágva előételként, vagy italkísérőként is kedvelik.
Tészták ízesítőjeként, sós torták hozzávalójaként, vegyes salátában is jól teljesít. Sajtokkal jól társítható.


Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció