hal
Fisch, fish, pescado, pesce, poissons
A hal sok fehérjét és vitamint tartalmaz, könnyű megfogni és elkészíteni - valószínű, hogy az emberiség történelmének kezdetén jórészt nyersen fogyasztották.
Hal a konyhában
A hal sok teljes értékű fehérjét és általában kevés zsírt tartalmaz. Sokféleképpen lehet elkészíteni, pl. sütve, főzve, grillezve vagy párolva.
A hal kiválasztása
A friss hal szeme kidülled, pikkelyei erősen a testéhez tapadnak, húsa kemény. Soha nincs visszataszító szaga! Egyeseket, mint pl. a macskacápát megnyúzva, az ördöghalat nyúzva és lefejezve árulják. A halat mielőbb el kell készíteni, mivel gyorsan romlik. A hűtőszekrényben sem áll el egy napnál tovább, ezért ha ez alatt nem készítjük el, fagyasszuk le. Csak az élve vásárolt halat fagyasszuk, mivel nem tudhatjuk, mikor fogták: lehet, hogy eladás előtt is fagyasztották.
A halak fajtái
Gasztronómiai szempontból két fő csoportra osztjuk a halakat, édesvízi halakra és tengeri halakra.
A világ tengereiben több mint 20.000 fajta hal él, de ennek csak egy töredékét hasznosítjuk. Igaz a halak kb. 50%-a kereskedelmi szempontból értéktelen, a maradékból is csak kb. egy tucat az, amely rendszeresen megtalálható a piacokon.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)
Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)
Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)
Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)
A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)
De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)
Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)
Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2014)
Ebben a könyvben csupa olyasmit gyűjtöttem egybe, amit ti, olvasók kértetek szupergyors, ízletes és tápláló...

Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)
A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)
Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)
A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2008)
A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)
Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...