szardella

acciuga, ajóka, anchoa, anchois, anchovy, ringli, Sardelle

szardella
10-15 cm hosszú, barna húsú hal. Ajókának is nevezik...

Jellegzetességei

Mérsékelt és meleg tengerekben, nagyobb rajokban él. A szerdellák teste nyúlánk. Az ívás idején tömegesen, nagy rajokban a partok közelében gyűlnek össze. Lámpás halászattal fogják. A kihalászott halakat azonnal feldolgozzák, lefejezik, kizsigerelik és sóba vagy ecetbe teszik.
A legjobb minőségűt az olasz Gorgona sziget közelében fogják, északon pedig Norvégia partjainál.

Konyhai felhasználása

Már az ókorban is használták halmártások ízesítésére.
Frissen egészben süthető, bőr nélküli, sózott filéjéből, egy kapribogyóra feltekerve, s olajban, dobozba eltéve kapjuk az ajókagyűrűt, amely nálunk ringliként ismert. Sós halpaszta is készül belőle.
Filéjét sós íze miatt mártásokban, salátákban, pizzákhoz és sós pitékhez használhatjuk. Nagyon jól kiemelhetjük vele más alapanyagok aromáját vagy az étel fő ízvonalát.

Vásárlási és felhasználási tanács

A legkényelmesebb, ha olajban eltett konzerv vagy üveges ajókát vásárolunk. Akkor jó, ha a színe nem szürke, hanem rózsaszín, és a húsok egymástól jól szétválaszthatók. Ha valaki túlságosan erősnek találná az ízét, a kívánt mennyiséget szűrje le és áztassa tejbe. 30 percig kell ázni hagyni, ezután a tejet kiöntjük, a ringlit papírtörlővel leszárítjuk. Ha még ennél is enyhébb ízt szeretnénk a hal helyett csak az olaját használjuk fel.
A ringli sokszor sózott kiszerelésben kapható, ezek íze finomabb, de felhasználás előtt legalább 30 percre be kell áztatni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Vadhús- és halételek Vadhús- és halételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

88 ünnepi halétel 88 ünnepi halétel
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Sifi Reklám Kft. (2006)

A valamikor kuriózumnak, különlegességnek számító halakból, tenger gyümölcseiből ma már egyre több jut...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Halételek Halételek
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Kapcsolódó cikkek