kaviár

caviale, caviar, Kaviar

kaviár
Nincs még egy orosz specialitás, mely oly kedvelt lenne világszerte, mint a kaviár, a tokhal ikrája...

A gazdagok és hatalmasok csemegéjeként előkelő helyet foglal el az európai luxustermékek listáján a pezsgő, az osztriga, a szarvasgomba és a libamáj között. Ára csillagászati, ám sokak szerint kaviárt enni maga a luxus, élvezete semmihez sem fogható.
A kaviár, oroszul ikra, mind a mai napig a luxus és a jólét szimbóluma. A nagy mértékű lehalászás és a tokhal élőhelyének veszélybe kerülése (Kaszpi-tenger, olajlelőhelyek) még drágábbá tette ezt a csemegét.
Sok kísérlet történt a helyettesítésére. A ketalazac (más néven tengeri nyúl) ikrája csak félig számba vehető alternatíva: a kis fekete szemek látványra ugyan megfelelnek, de ízük már nem kielégítő. "Pótkaviár" lehet még a murénakaviár is. Az ínyenc híveknek azonban igazuk van, ők mindig is mondták: az igazi tokkaviár felülmúlhatatlan.

Kaviárminőségek

A kaviárt a kifogás után azonnal feldolgozzák a speciális kaviárfogó hajókon. Rendkívüli tisztaság uralkodik a fedélzeten, valóságos úszó műtők ezek. Kiveszik a hal ikrahólyagját és a szakemberek a szemnagyság alapján meghatározzák, hogy a kaviár milyen módon kerüljön kereskedelmi forgalomba. A következő minőségi osztályok szerint tesznek különbséget:

Friss kaviár
Kezeletlen, néhány napon belül el kell fogyasztani.

Málo szol
Annyit jelent: enyhén sózott. Szakszerű, 0 Celsius-fok közeli hőmérsékleten tárolva egy évig is eláll.

Pasztörizált kaviár
Felhevítik, majd vákuumos üvegekbe töltik, ezáltal szinte korlátlan ideig eltartható.

Sajtolt kaviár
A sérült, vagy értéktelenebb ikrákat erősen megsózzák és téglákat sajtolnak belőlük. A sajtolt kaviár értékes, de nagyon erős kaviár íze van.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
könyvek
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!