kecsege

Sterlet

kecsege
A kecsege a Tisza és mellékfolyóinak, sajnos ma már ritka lakója...

Pikkelye nincs, bőre érdes, smirgli szerű. Orra hosszú, s a végén "bajusz" szálak találhatók, farka a cápáéhoz hasonló. Csigolyái nincsenek, gerinchúros. Húsa fehér, szálkátlan, nem zsíros, a szélein a vékony zsírréteg, gusztusosan narancsvörös, roppant ízletes.

Konyhai felhasználása

Sütve, grillezve, rántva, halkocsonyának, s mondhatni mindenféle halétel elkészítésére nagyon alkalmas, de hallének elkészítve a legfinomabb. A valamikori a hallének legfontosabb hala volt. A kecsege tisztítása roppant egyszerű. Vízzel való leöblítése után bontható. A belsőségek eltávolítása után a gerinchúrját el kell távolítani, főleg ha egyben akarjuk megsütni, mert sütés közben, csúnyán "karikára" görbíti a halat. Ez úgy történik, hogy a gerinchúrt egy kisebb darabon kifejtjük, majd egy fakanál nyelét átdugjuk alatta és ezzel kihúzzuk a gerinchúrt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció