makréla
caballa, földközi-tengeri makréla, mackerel, makrahal, nagy arany makréla, sgombro
Jellemzői
Húsa barnás rózsaszínű. Sütésre, grillezésre különösen alkalmas, mert bőre ropogósra sül. Többnyire egészben vagy bőrrel együtt szeletekre vágva árulják. Hosszú szálkáit könnyű eltávolítani. A magas zsírtartalom miatt füstölésre is kiválóan alkalmas.
Egyike azon halfajtáknak, amelyben nagy mennyiségben omega-3-zsírsavak találhatók, melyek a szív és az érrendszer betegségeinek kialakulását gátolják.
Konyhai felhasználása
Az ókorban is kedvelt csemege volt (akkor zöldfűszeres mártással). Ma - elsősorban a mediterrán területeken és az ázsiai országokban - leggyakrabban egészben , roston sütik vagy friss zöldségekkel együtt párolják.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)
Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Sifi Reklám Kft. (2006)
A valamikor kuriózumnak, különlegességnek számító halakból, tenger gyümölcseiből ma már egyre több jut...

Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)
"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb...

Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)
Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)
De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)
A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)
"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.