apróhal

apróhal
A konyhai felhasználás szempontjából ide tartozik a keszeg, kárász, márna, garda, compó, csíkhal,paduc, domolykó és a törpeharcsa...

Ezeket a halakat másodosztályú édesvízi halakként tartjuk számon. Némelyik ugyan akár 1,5 kg-ra is megnő, de méretük és/vagy erősen szálkás, többnyire vékony húsuk miatt, gasztronómiailag, másod osztályú halnak számítanak.
Erősen beirdalva ropogósra sütve vagy hal alaplének jól használhatók.

Balin

Ragadozó életmódot folytató keszegféle. Másik ismertebb neve: ragadozó őn.
70-80 cm-re is megnövő jóízű, de szálkás hal.
Konyhai felhasználása
Hal alaplébe főzhető. Belülről a hosszú szálkára merőlegesen nagyon sűrűn beirdalva ropogósra sütve fogyasztható.

Márna

A pontyhoz hasonló, de annál szálkásabb hal.
Konyhai felhasználása
Hallébe jó ízt ad. Sütve vagy darálva is elkészíthető.

Garda

Főlként a Balatonban tenyésző halunk.
Konyhai felhasználása
Halalaplébe, sűrűn irdalva sütve vagy pácolva, marinálva készíthető el.

Keszeg és kárász

Jóízű, de nagyon szálkás halak.
Konyhai felhasználásuk
Alaplébe módjával és csak a frissen fogottak alkalmasak. Irdalva, ropogósra sütve vagy pácolva-marinálva készítjük. Bár nagyobbra is megnőhetnek, általában 20-30 cm hosszúak, állóvizekben élő fenéklakók. Húsuk gyakran iszapízű, de ez néhány napos tiszta vízben való úsztatással eltüntethető. Bőrükön sok apró pikkely és nyálka található. Tisztításuk óvatos forrázással és sóval átdörzsöléssel célszerű. Sütve és hallébe jól használhatóak.

Csíkhal

Hosszúkás alakjával kissé a kígyóra emlékeztető hal. Húsa jóízű, zsíros.
Konyhai felhasználása
Készíthető sütve, főzve. Valamikor savanyú káposztába "szőröstől-bőröstől" főzve kedvelt téli és böjtös étel volt.

Törpeharcsa

A húsa kiadósabb és szálkátlan.
Konyhai felhasználása
Roston is süthetjük vagy kiránthatjuk.

Tippek, fortélyok

Ha a halat nem tálaljuk azonnal...
Ha kivesszük a sütőből a halat az tovább puhul, ezért ha nem tálaljuk azonnal ne süssük meg teljesen.
Hogyan irdaljuk a szálkás halakat?
Mivel a halak egy része, pl. a ponty, a sügér elég szálkás, elkészítésük előtt ezeket a halakat irdalással kell szálkátlanítanunk. Az irdalás során a hal belsejében, a gerinccel párhuzamosan nagyon sűrűn átvágjuk a nagyobb szálkákat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A 100 legjobb halétel A 100 legjobb halétel
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2008)

A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének...

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

Halak, vadak Halak, vadak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Vadhús- és halételek Vadhús- és halételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

15 perces ebédek és vacsorák 15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Balatoni ízek Balatoni ízek
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (1988)

A Balaton mellett nem csak strandolni, vitorlázni, horgászni, lovagolni, szórakozni és pihenni lehet - hanem,...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Kapcsolódó cikkek