apróhal

apróhal
A konyhai felhasználás szempontjából ide tartozik a keszeg, kárász, márna, garda, compó, csíkhal,paduc, domolykó és a törpeharcsa...

Ezeket a halakat másodosztályú édesvízi halakként tartjuk számon. Némelyik ugyan akár 1,5 kg-ra is megnő, de méretük és/vagy erősen szálkás, többnyire vékony húsuk miatt, gasztronómiailag, másod osztályú halnak számítanak.
Erősen beirdalva ropogósra sütve vagy hal alaplének jól használhatók.

Balin

Ragadozó életmódot folytató keszegféle. Másik ismertebb neve: ragadozó őn.
70-80 cm-re is megnövő jóízű, de szálkás hal.
Konyhai felhasználása
Hal alaplébe főzhető. Belülről a hosszú szálkára merőlegesen nagyon sűrűn beirdalva ropogósra sütve fogyasztható.

Márna

A pontyhoz hasonló, de annál szálkásabb hal.
Konyhai felhasználása
Hallébe jó ízt ad. Sütve vagy darálva is elkészíthető.

Garda

Főlként a Balatonban tenyésző halunk.
Konyhai felhasználása
Halalaplébe, sűrűn irdalva sütve vagy pácolva, marinálva készíthető el.

Keszeg és kárász

Jóízű, de nagyon szálkás halak.
Konyhai felhasználásuk
Alaplébe módjával és csak a frissen fogottak alkalmasak. Irdalva, ropogósra sütve vagy pácolva-marinálva készítjük. Bár nagyobbra is megnőhetnek, általában 20-30 cm hosszúak, állóvizekben élő fenéklakók. Húsuk gyakran iszapízű, de ez néhány napos tiszta vízben való úsztatással eltüntethető. Bőrükön sok apró pikkely és nyálka található. Tisztításuk óvatos forrázással és sóval átdörzsöléssel célszerű. Sütve és hallébe jól használhatóak.

Csíkhal

Hosszúkás alakjával kissé a kígyóra emlékeztető hal. Húsa jóízű, zsíros.
Konyhai felhasználása
Készíthető sütve, főzve. Valamikor savanyú káposztába "szőröstől-bőröstől" főzve kedvelt téli és böjtös étel volt.

Törpeharcsa

A húsa kiadósabb és szálkátlan.
Konyhai felhasználása
Roston is süthetjük vagy kiránthatjuk.

Tippek, fortélyok

Ha a halat nem tálaljuk azonnal...
Ha kivesszük a sütőből a halat az tovább puhul, ezért ha nem tálaljuk azonnal ne süssük meg teljesen.
Hogyan irdaljuk a szálkás halakat?
Mivel a halak egy része, pl. a ponty, a sügér elég szálkás, elkészítésük előtt ezeket a halakat irdalással kell szálkátlanítanunk. Az irdalás során a hal belsejében, a gerinccel párhuzamosan nagyon sűrűn átvágjuk a nagyobb szálkákat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Halak, vadak Halak, vadak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

A legfinomabb halételek A legfinomabb halételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Kapcsolódó cikkek