fogas

süllő

fogas
Édesvízi halfajta. A legnemesebb magyar hal...

A fogas és a süllő azonos halfaj, a kisebb példányokat 1,5 kilóig süllőnek, míg az e súlyhatár fölöttieket fogasnak nevezzük. Komoly zavart okozott a megkülönböztetésükben, hogy korábban nálunk külön fajként kezelték a balatoni változatát fogasnak, és a dunait, amelyet süllőnek neveztek.
Eredetileg főként Dél-Oroszországban, a Kaszpi-tenger vidéként volt honos, és csak a 20. század elején vált ismertté és honossá Kelet-Közép-Európában. Nálunk különösen a balatoni ízletes. A folyami süllő és fogas színe valamivel árnyaltabb, sötétebb.
Általában 50-70 centiméter hosszúra és 1,5-2 kilogramm súlyúra nő meg.Testét pikkelyek borítják, fehér húsa gyenge, finom rostozatú, könnyen emészthető. Éppen ez utóbbi körülmény adja magas gasztronómiai értékét.

Konyhai felhasználása

A süllőt többnyire egészben sütjük, grillezzük vagy rántjuk. A fogast rendszerint filézzük és így sütjük, grillezzük vagy rántjuk. A mesterszakácsok előszeretettel formálják omlós gombócokká hideg előételként, vagy posírozzák és ropogós főzelékfélékkel körítve vagy finom, pikáns mártások társaságában teszik az asztalokra.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció