datolya

dates, datilera, palmier datier, Termine

datolya
A datolyapálma termése...

Származása és elterjedése

Őshazája Észak-Afrika és Arábia. Spanyolországba a főniciaiak telepítették be 2500 évvel ezelőtt. Ma Észak- és Dél-Afrikában, Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában termesztik. Az egyik legősibb gyümölcs, mezopotámiai írásos emlékek már 3500 évvel ezelőtt említik. Nemcsak az almáról, henem a datolyáról is történik említés a Bibliában is. A zsidó kultúrában a szépséget, őszinteséget, igazságosságot szimbolizálja.
A datolya az arab, a közel-keleti és az észak-afrikai népek étrendjének elengedhetetlen része.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

A gyümölcs 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgásbarna vagy mélybarna. Íze, puhasága különböző, fajtától függően. Héja fényes, a gyümölcshús édes. Cukortartalma a gyümölcsök között a legmagasabb. Tartalmaz B vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, káliumot, vasat. Magas az étkezési rost tartalma. Vértisztító, jó hatással van a légzőszervekre. Tartalmaz növényi hormonokat, ezért a változó korban segíti a hormon háztartás egyensúlyának megtartását. A szervezet regenerációjára jó hatással van. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Konyhai felhasználása

Termőhelyén elsősorban nyersen fogyasztják. Az összepréselt termések - datolyakenyér - mindennapi élelmet jelent. Frissen szárnyasok, halak töltelékébe használják. Európában elsősorban aszalva fogyasztjuk, de Nyugat-Európai piacokon frissen kapható, amikor szezonja van. Gyümölcskenyerekhez vagy gyümölcssalátába, pudingokba nagyon jó. Jól harmonizál sajtokkal és diófélékkel.
Magas cukortartalmának köszönhetően könnyen fagyasztható és könnyen ki lehet olvasztani. Szobahőmérsékleten fogyasztva a legízletesebb, és rendszerint nem is kell hűtőben tárolni.
A receptekben nyugodtan helyettesíthetjük a friss datolyát a szárított változattal, csak arra ügyeljünk, hogy a szárított datolya rendszerint édesebb, íze is erőteljesebb (ezért például kiválóan megfelel a sütemények töltelékébe).

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Kapcsolódó cikkek