datolya

dates, datilera, palmier datier, Termine

datolya
A datolyapálma termése...

Származása és elterjedése

Őshazája Észak-Afrika és Arábia. Spanyolországba a főniciaiak telepítették be 2500 évvel ezelőtt. Ma Észak- és Dél-Afrikában, Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában termesztik. Az egyik legősibb gyümölcs, mezopotámiai írásos emlékek már 3500 évvel ezelőtt említik. Nemcsak az almáról, henem a datolyáról is történik említés a Bibliában is. A zsidó kultúrában a szépséget, őszinteséget, igazságosságot szimbolizálja.
A datolya az arab, a közel-keleti és az észak-afrikai népek étrendjének elengedhetetlen része.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

A gyümölcs 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgásbarna vagy mélybarna. Íze, puhasága különböző, fajtától függően. Héja fényes, a gyümölcshús édes. Cukortartalma a gyümölcsök között a legmagasabb. Tartalmaz B vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, káliumot, vasat. Magas az étkezési rost tartalma. Vértisztító, jó hatással van a légzőszervekre. Tartalmaz növényi hormonokat, ezért a változó korban segíti a hormon háztartás egyensúlyának megtartását. A szervezet regenerációjára jó hatással van. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Konyhai felhasználása

Termőhelyén elsősorban nyersen fogyasztják. Az összepréselt termések - datolyakenyér - mindennapi élelmet jelent. Frissen szárnyasok, halak töltelékébe használják. Európában elsősorban aszalva fogyasztjuk, de Nyugat-Európai piacokon frissen kapható, amikor szezonja van. Gyümölcskenyerekhez vagy gyümölcssalátába, pudingokba nagyon jó. Jól harmonizál sajtokkal és diófélékkel.
Magas cukortartalmának köszönhetően könnyen fagyasztható és könnyen ki lehet olvasztani. Szobahőmérsékleten fogyasztva a legízletesebb, és rendszerint nem is kell hűtőben tárolni.
A receptekben nyugodtan helyettesíthetjük a friss datolyát a szárított változattal, csak arra ügyeljünk, hogy a szárított datolya rendszerint édesebb, íze is erőteljesebb (ezért például kiválóan megfelel a sütemények töltelékébe).

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Kapcsolódó cikkek