datolya

dates, datilera, palmier datier, Termine

datolya
A datolyapálma termése...

Származása és elterjedése

Őshazája Észak-Afrika és Arábia. Spanyolországba a főniciaiak telepítették be 2500 évvel ezelőtt. Ma Észak- és Dél-Afrikában, Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában termesztik. Az egyik legősibb gyümölcs, mezopotámiai írásos emlékek már 3500 évvel ezelőtt említik. Nemcsak az almáról, henem a datolyáról is történik említés a Bibliában is. A zsidó kultúrában a szépséget, őszinteséget, igazságosságot szimbolizálja.
A datolya az arab, a közel-keleti és az észak-afrikai népek étrendjének elengedhetetlen része.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

A gyümölcs 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgásbarna vagy mélybarna. Íze, puhasága különböző, fajtától függően. Héja fényes, a gyümölcshús édes. Cukortartalma a gyümölcsök között a legmagasabb. Tartalmaz B vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, káliumot, vasat. Magas az étkezési rost tartalma. Vértisztító, jó hatással van a légzőszervekre. Tartalmaz növényi hormonokat, ezért a változó korban segíti a hormon háztartás egyensúlyának megtartását. A szervezet regenerációjára jó hatással van. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Konyhai felhasználása

Termőhelyén elsősorban nyersen fogyasztják. Az összepréselt termések - datolyakenyér - mindennapi élelmet jelent. Frissen szárnyasok, halak töltelékébe használják. Európában elsősorban aszalva fogyasztjuk, de Nyugat-Európai piacokon frissen kapható, amikor szezonja van. Gyümölcskenyerekhez vagy gyümölcssalátába, pudingokba nagyon jó. Jól harmonizál sajtokkal és diófélékkel.
Magas cukortartalmának köszönhetően könnyen fagyasztható és könnyen ki lehet olvasztani. Szobahőmérsékleten fogyasztva a legízletesebb, és rendszerint nem is kell hűtőben tárolni.
A receptekben nyugodtan helyettesíthetjük a friss datolyát a szárított változattal, csak arra ügyeljünk, hogy a szárított datolya rendszerint édesebb, íze is erőteljesebb (ezért például kiválóan megfelel a sütemények töltelékébe).

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Kapcsolódó cikkek