datolya

dates, datilera, palmier datier, Termine

datolya
A datolyapálma termése...

Származása és elterjedése

Őshazája Észak-Afrika és Arábia. Spanyolországba a főniciaiak telepítették be 2500 évvel ezelőtt. Ma Észak- és Dél-Afrikában, Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában termesztik. Az egyik legősibb gyümölcs, mezopotámiai írásos emlékek már 3500 évvel ezelőtt említik. Nemcsak az almáról, henem a datolyáról is történik említés a Bibliában is. A zsidó kultúrában a szépséget, őszinteséget, igazságosságot szimbolizálja.
A datolya az arab, a közel-keleti és az észak-afrikai népek étrendjének elengedhetetlen része.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

A gyümölcs 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgásbarna vagy mélybarna. Íze, puhasága különböző, fajtától függően. Héja fényes, a gyümölcshús édes. Cukortartalma a gyümölcsök között a legmagasabb. Tartalmaz B vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, káliumot, vasat. Magas az étkezési rost tartalma. Vértisztító, jó hatással van a légzőszervekre. Tartalmaz növényi hormonokat, ezért a változó korban segíti a hormon háztartás egyensúlyának megtartását. A szervezet regenerációjára jó hatással van. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Konyhai felhasználása

Termőhelyén elsősorban nyersen fogyasztják. Az összepréselt termések - datolyakenyér - mindennapi élelmet jelent. Frissen szárnyasok, halak töltelékébe használják. Európában elsősorban aszalva fogyasztjuk, de Nyugat-Európai piacokon frissen kapható, amikor szezonja van. Gyümölcskenyerekhez vagy gyümölcssalátába, pudingokba nagyon jó. Jól harmonizál sajtokkal és diófélékkel.
Magas cukortartalmának köszönhetően könnyen fagyasztható és könnyen ki lehet olvasztani. Szobahőmérsékleten fogyasztva a legízletesebb, és rendszerint nem is kell hűtőben tárolni.
A receptekben nyugodtan helyettesíthetjük a friss datolyát a szárított változattal, csak arra ügyeljünk, hogy a szárított datolya rendszerint édesebb, íze is erőteljesebb (ezért például kiválóan megfelel a sütemények töltelékébe).

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Kapcsolódó cikkek