datolya

dates, datilera, palmier datier, Termine

datolya
A datolyapálma termése...

Származása és elterjedése

Őshazája Észak-Afrika és Arábia. Spanyolországba a főniciaiak telepítették be 2500 évvel ezelőtt. Ma Észak- és Dél-Afrikában, Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában termesztik. Az egyik legősibb gyümölcs, mezopotámiai írásos emlékek már 3500 évvel ezelőtt említik. Nemcsak az almáról, henem a datolyáról is történik említés a Bibliában is. A zsidó kultúrában a szépséget, őszinteséget, igazságosságot szimbolizálja.
A datolya az arab, a közel-keleti és az észak-afrikai népek étrendjének elengedhetetlen része.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

A gyümölcs 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgásbarna vagy mélybarna. Íze, puhasága különböző, fajtától függően. Héja fényes, a gyümölcshús édes. Cukortartalma a gyümölcsök között a legmagasabb. Tartalmaz B vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, káliumot, vasat. Magas az étkezési rost tartalma. Vértisztító, jó hatással van a légzőszervekre. Tartalmaz növényi hormonokat, ezért a változó korban segíti a hormon háztartás egyensúlyának megtartását. A szervezet regenerációjára jó hatással van. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Konyhai felhasználása

Termőhelyén elsősorban nyersen fogyasztják. Az összepréselt termések - datolyakenyér - mindennapi élelmet jelent. Frissen szárnyasok, halak töltelékébe használják. Európában elsősorban aszalva fogyasztjuk, de Nyugat-Európai piacokon frissen kapható, amikor szezonja van. Gyümölcskenyerekhez vagy gyümölcssalátába, pudingokba nagyon jó. Jól harmonizál sajtokkal és diófélékkel.
Magas cukortartalmának köszönhetően könnyen fagyasztható és könnyen ki lehet olvasztani. Szobahőmérsékleten fogyasztva a legízletesebb, és rendszerint nem is kell hűtőben tárolni.
A receptekben nyugodtan helyettesíthetjük a friss datolyát a szárított változattal, csak arra ügyeljünk, hogy a szárított datolya rendszerint édesebb, íze is erőteljesebb (ezért például kiválóan megfelel a sütemények töltelékébe).

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Kapcsolódó cikkek