mangó
mango, manguier
Származása, elterjedése
Őshazája India. Az egyik legrégebben termesztett gyümölcsök egyike. Indiában már 4000 éve termesztik és fogyasztják. A hindu mitológiában szent fa, a Teremtőt testesíti meg. A legenda szerint Buddha pihenőhelye egy mangó ligetben volt. Ma a trópusi területeken mindenütt elterjedt. Legnagyobb mennyiségben Indiában és Indonéziában termesztik, de jelentős Dél-Amerikában, Izraelben, Kínában is.
Beltartalma, élettani hatása
A gyümölcs színe zöld, sárga vagy pirosas, kevés rostú, édes, húsos, zamatos gyümölcs. Tartalmazza az A vitamin provitaminját, B1, B2, E vitamint, az ásványi anyagok közül foszfort, magnéziumot, nátriumot, kalciumot. Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterint. Szárított virága vérhas ellen, a levél hamuja égési sérülésekre hatásos. A virágából nyert méz édes, különleges. A gyümölcs utóérő.
Konyhai felhasználása
Nagyon változatos a fogyasztás módja. Elsősorban nyersen fogyasztják, ebben az esetben nem tanácsos tejet, vagy alkoholt inni utána. Feldolgozott formában gyümölcslé, kompót, zselé, lekvár készül belőle. Az indiai chutney legfontosabb alapanyaga. Aszalvány is készül belőle.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)
A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)
Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)
Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)
Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)
Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)
Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)
Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)
Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)
E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...