pisztácia

pistache, pistachio nut, pistacho, pisztáciadió, pisztáciamandula

pisztácia
Az egyik legkedveltebb rágcsálnivalónk...

Származása, elterjedése

Kis-Ázsiában őshonos, a Földközi-tenger vidékétől Indiáig. Régészeti leletek tanúsága szerint Törökország területén már i.e. 7000 évvel ezelőtt fogyasztották. Mai fontos termesztő területei USA, Irán, Törökország, Kína, Szíria területén vannak.

Beltartalma, élettani hatása

Kalóriatartalma magas, jelentős mennyiségű zsírt és fehérjét is tartalmaz. B1, B2, A vitamint, vasat, foszfort, nátriumot, kalciumot találunk benne. A zsírtartalma telítetlen zsírsavakból áll, mely jó hatással van a szív és érrendszeri betegségek elkerülésére. Megelőző szerepe van a prosztata káros elváltozásaiban.

Konyhai felhasználása

A pisztáciát héjával együtt tisztítják és pörkölik, forgalomba is így kerül, ami italokhoz kiváló. A cukrásziparban színező (belső zöld színe miatt) és ízesítő szerepe van. Fagylalt és más desszerek jó alapanyaga. Nagyon kellemes ízhatást érhetünk el vele, ha szószokhoz, töltelékekhez, pástétomokhoz adjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció