banán

banana, banane, plátano

banán
Régóta ismert, változatos felhasználású trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

A görögök már a 300-as években ismerték. Plinius leírása szerint Nagy Sándor katonái Indiában ismerték meg és fogyasztották a banánt. Arab kereskedők vitték Észak-Egyiptomba és a Közel -Keletre a 7.században. A Kanári szegeteken a portugálok telepítették meg a 15. század elején, ahová Nyugat-Afrikából vitték be. Innen került át Dél-Amerikába, Santo Domingoba spanyol közvetítéssel. Az amerikai kontinensen a behurcolt afrikai rabszolgák fő tápláléka lett. Ma Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában vannak a legjelentősebb termelőterületei. Mennyiségben a Föld trópusi gyümölcsei közül az első helyen áll, az évi termésmennyiség meghaladja az évi 70 millió tonnát. Ennek kevesebb, mint a fele főzőbanán, a nagyobb része gyümölcsbanán.

Jellegzetességei

Könnyen leválasztható a héja, magas cukortartalmú, lédús, jó aromájú a gyümölcse. Egyszerre érik, jól szállítható. A zöld érésben szedett gyümölcsök utóérnek, értékes íz- és zamatanyagai kifejlődnek. Sok országban a csökkent értékű gyümölcsökből sört főznek (Uganda,Tanzánia), alkoholt erjesztenek (Malaysia) vagy állatok takarmányozására is használják. Jelentős mennyiséget használ a kozmetikai ipar. Ismert termék a banánból készült tej is. Őshazája Dél-Kelet Ázsia. A gyümölcs húsa jellegzetes zamatú, elsősorban nyersen fogyasztjuk a gyümölcsbanánt. A főzőbanánt sütve, vagy főzve.

Élettani hatásai

Könnyen emészthető, csecsemők, kisgyermekek és gyomorfekélyes betegek étrendjében fontos a szerepe. 110 perc alatt kiürül a gyomorból. Beltartalmi értékei nagyon jók. Jelentős a szénhidrát tartalma, fogyókúrázók étrendjében ne szerepeljen. A-, B6-, C-, E- és U-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz.

Konyhai felhasználása

Desszertek, cukrászipari termékek remek alapanyaga. Kedvelt csemege a már nálunk is kapható banán chips.

Tippek, fortélyok

Hogyan akadályozhatjuk meg a banán barnulását?
Elkerülhetjük a banán barnulását, ha hámozva vagy hámozatlanul 2 órával a felhasználás előtt hideg, citromos vízbe tesszük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Kapcsolódó cikkek