banán
banana, banane, plátano
Származása, elterjedése
A görögök már a 300-as években ismerték. Plinius leírása szerint Nagy Sándor katonái Indiában ismerték meg és fogyasztották a banánt. Arab kereskedők vitték Észak-Egyiptomba és a Közel -Keletre a 7.században. A Kanári szegeteken a portugálok telepítették meg a 15. század elején, ahová Nyugat-Afrikából vitték be. Innen került át Dél-Amerikába, Santo Domingoba spanyol közvetítéssel. Az amerikai kontinensen a behurcolt afrikai rabszolgák fő tápláléka lett. Ma Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában vannak a legjelentősebb termelőterületei. Mennyiségben a Föld trópusi gyümölcsei közül az első helyen áll, az évi termésmennyiség meghaladja az évi 70 millió tonnát. Ennek kevesebb, mint a fele főzőbanán, a nagyobb része gyümölcsbanán.
Jellegzetességei
Könnyen leválasztható a héja, magas cukortartalmú, lédús, jó aromájú a gyümölcse. Egyszerre érik, jól szállítható. A zöld érésben szedett gyümölcsök utóérnek, értékes íz- és zamatanyagai kifejlődnek. Sok országban a csökkent értékű gyümölcsökből sört főznek (Uganda,Tanzánia), alkoholt erjesztenek (Malaysia) vagy állatok takarmányozására is használják. Jelentős mennyiséget használ a kozmetikai ipar. Ismert termék a banánból készült tej is. Őshazája Dél-Kelet Ázsia. A gyümölcs húsa jellegzetes zamatú, elsősorban nyersen fogyasztjuk a gyümölcsbanánt. A főzőbanánt sütve, vagy főzve.
Élettani hatásai
Könnyen emészthető, csecsemők, kisgyermekek és gyomorfekélyes betegek étrendjében fontos a szerepe. 110 perc alatt kiürül a gyomorból. Beltartalmi értékei nagyon jók. Jelentős a szénhidrát tartalma, fogyókúrázók étrendjében ne szerepeljen. A-, B6-, C-, E- és U-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz.
Konyhai felhasználása
Desszertek, cukrászipari termékek remek alapanyaga. Kedvelt csemege a már nálunk is kapható banán chips.
Tippek, fortélyok
Elkerülhetjük a banán barnulását, ha hámozva vagy hámozatlanul 2 órával a felhasználás előtt hideg, citromos vízbe tesszük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)
Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)
Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)
Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)
em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)
365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)
A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)
Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)
A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)
Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)
Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)
60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)
Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)
E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....