banán

banana, banane, plátano

banán
Régóta ismert, változatos felhasználású trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

A görögök már a 300-as években ismerték. Plinius leírása szerint Nagy Sándor katonái Indiában ismerték meg és fogyasztották a banánt. Arab kereskedők vitték Észak-Egyiptomba és a Közel -Keletre a 7.században. A Kanári szegeteken a portugálok telepítették meg a 15. század elején, ahová Nyugat-Afrikából vitték be. Innen került át Dél-Amerikába, Santo Domingoba spanyol közvetítéssel. Az amerikai kontinensen a behurcolt afrikai rabszolgák fő tápláléka lett. Ma Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában vannak a legjelentősebb termelőterületei. Mennyiségben a Föld trópusi gyümölcsei közül az első helyen áll, az évi termésmennyiség meghaladja az évi 70 millió tonnát. Ennek kevesebb, mint a fele főzőbanán, a nagyobb része gyümölcsbanán.

Jellegzetességei

Könnyen leválasztható a héja, magas cukortartalmú, lédús, jó aromájú a gyümölcse. Egyszerre érik, jól szállítható. A zöld érésben szedett gyümölcsök utóérnek, értékes íz- és zamatanyagai kifejlődnek. Sok országban a csökkent értékű gyümölcsökből sört főznek (Uganda,Tanzánia), alkoholt erjesztenek (Malaysia) vagy állatok takarmányozására is használják. Jelentős mennyiséget használ a kozmetikai ipar. Ismert termék a banánból készült tej is. Őshazája Dél-Kelet Ázsia. A gyümölcs húsa jellegzetes zamatú, elsősorban nyersen fogyasztjuk a gyümölcsbanánt. A főzőbanánt sütve, vagy főzve.

Élettani hatásai

Könnyen emészthető, csecsemők, kisgyermekek és gyomorfekélyes betegek étrendjében fontos a szerepe. 110 perc alatt kiürül a gyomorból. Beltartalmi értékei nagyon jók. Jelentős a szénhidrát tartalma, fogyókúrázók étrendjében ne szerepeljen. A-, B6-, C-, E- és U-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz.

Konyhai felhasználása

Desszertek, cukrászipari termékek remek alapanyaga. Kedvelt csemege a már nálunk is kapható banán chips.

Tippek, fortélyok

Hogyan akadályozhatjuk meg a banán barnulását?
Elkerülhetjük a banán barnulását, ha hámozva vagy hámozatlanul 2 órával a felhasználás előtt hideg, citromos vízbe tesszük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Kapcsolódó cikkek