kivi

actinidia, chinese gooseberry, jangtao, kínai egres, kiwi, melonette, souris vegetable

kivi
Egyre kedveltebb lesz nálunk is ez a madárról elnevezett gyümölcs...

Származása, elterjedése

Kína szubtrópusi vidékéről származik, Dél-Kína nemzeti gyümölcse. A huszadik század elején került át Új-Zélandra, ahol nagyon hamar elterjedt és kedvelt lett, itt kapta a kiwi nevet nemzeti madarukról. Mai termőterületei: Új-Zéland, USA, Mexikó, Kanada, Európa és Ázsia déli államai. Nálunk a Dél-Dunántúlon kezdődött meg a termesztése.

Beltartalma, élettani hatásai

A tojás alakú, zöld színű, szőrös gyümölcs beltartalmi értéke kiváló. C vitamin tartalma kimagasló, de A, K és E vitamin is található benne. Ásványi anyag tartalma szintén nagyon jó: kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium, szelén. Antioxidánsokat szintén tartalmaz. Mivel szinte csak nyersen fogyasztjuk kiváló beltartalma nagyon jól érvényesül a szervezetben. Segít a fáradtság legyűrésében, a fertőző betegségek megelőzésében, gyulladásos betegségek leküzdésében. Koleszterin csökkentő szerepe is van. A gyümölcs actinidintartalma magas, így nagyon jó használható hús puhítására - sütés előtt kivi lébe, vagy a szétturmixolt gyümölcspürébe tegyük be a hússzeleteket, mint amikor pácolunk. Sózni és fűszerezni csak a pácból kivéve, sütés előtt szabad. Javítja a bőr állapotát, kevés mézzel elkeverve kitűnő tisztító maszk készíthető belőle.

Konyhai felhasználása

Elsősorban nyersen fogyasztjuk. Nagyon jól használható gyümölcssalátákba, turmixokba, fagylaltba, nem színeződik el a felvágás után, így jól használható díszítésre. Kivibort és kivilikőrt is készítenek belőle.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Kapcsolódó cikkek