füge

Feigen, fichi, figs, figues, higos

füge
Az egyik legősibb termesztett növényünk...

Származása, elterjedése

A Földközi-tenger mellékén - Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, Észak-Afrika, Dél-Európa - területein őshonos. A Bibliában, mint az ígéret földjének egyik növénye szerepel. A római mitológiában is megtalálhatjuk, Remus és Romulus egy fügefa árnyékában szopta a farkasanya tejét. Számos festményen is láthatjuk - Ádám és Éva "öltözékét" gyakran a fügefa levele adja. A szárított füge a római katonáknak is már fontos tápláléka volt - magas tápértékű és nem romlik meg. Ma legnagyobb termesztő területei Kis-Ázsia, Francia-, Spanyol-, Olasz- és Törökország, Kalifornia.Nálunk általában nem nő fává, hanem bokor formájú lesz. Jól termeszthető a déli fekvésű domboldalakon. A vélemények szerint Itáliából került hozzánk az Anjouk uralkodása idején, mások szerint pedig a törökök hozták be. A mai termesztett fajták négy típusba sorolhatók:
1. kaprifikusz, 2. szmirnai, 3. a közönséges, vagy adriai, 4. San Pedro füge.

Beltartalma, élettani hatása

Gyümölcse csak teljesen érett állapotban élvezhető. A féléretten leszedett gyümölcs fanyar, tejnedvet enged. Éretten viszont puha, mézédes, nagyon kellemes zamatú. A gyümölcs nehezen szállítható, nem utóérő. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, mely segíti a máj működését és vértisztító hatású. B vitamin tartalma magas, mely a jelentős rosttartalommal együtt emésztést segítő és gyorsítja a táplálék felszívódását. A benne lévő cink a prosztata bántalmak ellen hatásos. Hűsítő gyümölcs, a légzőszervekre nagyon jó hatású. Levele hatékony a cukorbetegség kezelésére (a trigliceridekre gyakorol hatást).

Konyhai felhasználása

Talán a legfinomabb frissen fogyasztva. Nagyon jól aszalható, kandírozható. Befőzésre, bor és pálinka készítésére is használják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Kapcsolódó cikkek