füge

Feigen, fichi, figs, figues, higos

füge
Az egyik legősibb termesztett növényünk...

Származása, elterjedése

A Földközi-tenger mellékén - Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, Észak-Afrika, Dél-Európa - területein őshonos. A Bibliában, mint az ígéret földjének egyik növénye szerepel. A római mitológiában is megtalálhatjuk, Remus és Romulus egy fügefa árnyékában szopta a farkasanya tejét. Számos festményen is láthatjuk - Ádám és Éva "öltözékét" gyakran a fügefa levele adja. A szárított füge a római katonáknak is már fontos tápláléka volt - magas tápértékű és nem romlik meg. Ma legnagyobb termesztő területei Kis-Ázsia, Francia-, Spanyol-, Olasz- és Törökország, Kalifornia.Nálunk általában nem nő fává, hanem bokor formájú lesz. Jól termeszthető a déli fekvésű domboldalakon. A vélemények szerint Itáliából került hozzánk az Anjouk uralkodása idején, mások szerint pedig a törökök hozták be. A mai termesztett fajták négy típusba sorolhatók:
1. kaprifikusz, 2. szmirnai, 3. a közönséges, vagy adriai, 4. San Pedro füge.

Beltartalma, élettani hatása

Gyümölcse csak teljesen érett állapotban élvezhető. A féléretten leszedett gyümölcs fanyar, tejnedvet enged. Éretten viszont puha, mézédes, nagyon kellemes zamatú. A gyümölcs nehezen szállítható, nem utóérő. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, mely segíti a máj működését és vértisztító hatású. B vitamin tartalma magas, mely a jelentős rosttartalommal együtt emésztést segítő és gyorsítja a táplálék felszívódását. A benne lévő cink a prosztata bántalmak ellen hatásos. Hűsítő gyümölcs, a légzőszervekre nagyon jó hatású. Levele hatékony a cukorbetegség kezelésére (a trigliceridekre gyakorol hatást).

Konyhai felhasználása

Talán a legfinomabb frissen fogyasztva. Nagyon jól aszalható, kandírozható. Befőzésre, bor és pálinka készítésére is használják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Kapcsolódó cikkek