avokádó

Avocado, avocat, palta

avokádó
Egy különleges gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk...

Származása és elterjedése

A babérfélék családjába tartozó 10-20 m magasra növő fa. Tkp. nem zöldség, hanem gyümölcs - aligátor körtének is nevezik -, kertészeti szakmai besorolását tekintve. Konyhai felhasználása viszont teljes mértékben a zöldségfélékkel egyezik meg. Éppen fordított a helyzet, mint a dinnyék esetében. Dél-Amerikából származik, a 17.század során került be először Spanyolországba, s terjedt el később európai fogyasztása. Az indián kultúrákban évezredek óta termesztett és fogyasztott növény. Ma a fő termesztők USA, Mexikó, Brazília, Új-Zéland, Izrael.

Beltartalmi értéke

Rendkívül tápláló, proteinben és olajban gazdag. A terméshús kb. 25% olajat tartalmaz. Vitaminban gazdag – A-B-C-E.

Élettani hatása

Kevés cukrot tartalmaz, viszont laktató, cukorbetegnek nagyon ajánlott. Koleszterinszint csökkentő hatása is van.

Konyhai felhasználása

Termése körte alakú, vagy gömbölyded. Vékony, bőrszerű héja zöld, világos barna vagy feketés színű, fényes. A tapintása lehet érdes, vagy sima. A terméshús világoszöld, vagy sárgás világos színű, fehéres. Íze gyengén dió ízű. Csak nyersen fogyasztható, megfőzve, megsütve keserű lesz. Felvágás után gyorsan barnul, melyet citromlé hozzáadásával előzhetünk meg. Nagyon sokoldalúan használhatjuk a konyhában, s nagyon finom, nemcsak tápláló. Mártogatót, krémet készíthetünk belőle hagymával, fokhagymával fűszerezve, jól használható salátákba, szendvicsekhez. Különösen jól társítható különböző sonkákkal, füstölt lazaccal. Majonézzel és paradicsommal fogyasztva különösen jó ízhatásokat érhetünk el. Amerikában tejes italok, jégkrémek készítéséhez is használják.

Vásárlási tanács

Általában éretlenül szedik le, kb. két héttel a beérés előtt, nagyon jól utóérik. Ezért vásárlásnál a szép fényes héjú, kemény gyümölcsöket keressük, csomagoljuk papírba, tartsuk becsomagolva szobahőmérsékleten, s időnként enyhe nyomással ellenőrizzük megérett-e.

Tippek, fortélyok

Hogyan előzhetjük meg az avokádódip elszíneződését?
Az avokádó húsa levegőn elszíneződik. Ennek megelőzésére a magot tegyük az elkészült dipbe, és jól fedjük le műanyag fóliával.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Kapcsolódó cikkek