avokádó

Avocado, avocat, palta

avokádó
Egy különleges gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk...

Származása és elterjedése

A babérfélék családjába tartozó 10-20 m magasra növő fa. Tkp. nem zöldség, hanem gyümölcs - aligátor körtének is nevezik -, kertészeti szakmai besorolását tekintve. Konyhai felhasználása viszont teljes mértékben a zöldségfélékkel egyezik meg. Éppen fordított a helyzet, mint a dinnyék esetében. Dél-Amerikából származik, a 17.század során került be először Spanyolországba, s terjedt el később európai fogyasztása. Az indián kultúrákban évezredek óta termesztett és fogyasztott növény. Ma a fő termesztők USA, Mexikó, Brazília, Új-Zéland, Izrael.

Beltartalmi értéke

Rendkívül tápláló, proteinben és olajban gazdag. A terméshús kb. 25% olajat tartalmaz. Vitaminban gazdag – A-B-C-E.

Élettani hatása

Kevés cukrot tartalmaz, viszont laktató, cukorbetegnek nagyon ajánlott. Koleszterinszint csökkentő hatása is van.

Konyhai felhasználása

Termése körte alakú, vagy gömbölyded. Vékony, bőrszerű héja zöld, világos barna vagy feketés színű, fényes. A tapintása lehet érdes, vagy sima. A terméshús világoszöld, vagy sárgás világos színű, fehéres. Íze gyengén dió ízű. Csak nyersen fogyasztható, megfőzve, megsütve keserű lesz. Felvágás után gyorsan barnul, melyet citromlé hozzáadásával előzhetünk meg. Nagyon sokoldalúan használhatjuk a konyhában, s nagyon finom, nemcsak tápláló. Mártogatót, krémet készíthetünk belőle hagymával, fokhagymával fűszerezve, jól használható salátákba, szendvicsekhez. Különösen jól társítható különböző sonkákkal, füstölt lazaccal. Majonézzel és paradicsommal fogyasztva különösen jó ízhatásokat érhetünk el. Amerikában tejes italok, jégkrémek készítéséhez is használják.

Vásárlási tanács

Általában éretlenül szedik le, kb. két héttel a beérés előtt, nagyon jól utóérik. Ezért vásárlásnál a szép fényes héjú, kemény gyümölcsöket keressük, csomagoljuk papírba, tartsuk becsomagolva szobahőmérsékleten, s időnként enyhe nyomással ellenőrizzük megérett-e.

Tippek, fortélyok

Hogyan előzhetjük meg az avokádódip elszíneződését?
Az avokádó húsa levegőn elszíneződik. Ennek megelőzésére a magot tegyük az elkészült dipbe, és jól fedjük le műanyag fóliával.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Kapcsolódó cikkek