avokádó

Avocado, avocat, palta

avokádó
Egy különleges gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk...

Származása és elterjedése

A babérfélék családjába tartozó 10-20 m magasra növő fa. Tkp. nem zöldség, hanem gyümölcs - aligátor körtének is nevezik -, kertészeti szakmai besorolását tekintve. Konyhai felhasználása viszont teljes mértékben a zöldségfélékkel egyezik meg. Éppen fordított a helyzet, mint a dinnyék esetében. Dél-Amerikából származik, a 17.század során került be először Spanyolországba, s terjedt el később európai fogyasztása. Az indián kultúrákban évezredek óta termesztett és fogyasztott növény. Ma a fő termesztők USA, Mexikó, Brazília, Új-Zéland, Izrael.

Beltartalmi értéke

Rendkívül tápláló, proteinben és olajban gazdag. A terméshús kb. 25% olajat tartalmaz. Vitaminban gazdag – A-B-C-E.

Élettani hatása

Kevés cukrot tartalmaz, viszont laktató, cukorbetegnek nagyon ajánlott. Koleszterinszint csökkentő hatása is van.

Konyhai felhasználása

Termése körte alakú, vagy gömbölyded. Vékony, bőrszerű héja zöld, világos barna vagy feketés színű, fényes. A tapintása lehet érdes, vagy sima. A terméshús világoszöld, vagy sárgás világos színű, fehéres. Íze gyengén dió ízű. Csak nyersen fogyasztható, megfőzve, megsütve keserű lesz. Felvágás után gyorsan barnul, melyet citromlé hozzáadásával előzhetünk meg. Nagyon sokoldalúan használhatjuk a konyhában, s nagyon finom, nemcsak tápláló. Mártogatót, krémet készíthetünk belőle hagymával, fokhagymával fűszerezve, jól használható salátákba, szendvicsekhez. Különösen jól társítható különböző sonkákkal, füstölt lazaccal. Majonézzel és paradicsommal fogyasztva különösen jó ízhatásokat érhetünk el. Amerikában tejes italok, jégkrémek készítéséhez is használják.

Vásárlási tanács

Általában éretlenül szedik le, kb. két héttel a beérés előtt, nagyon jól utóérik. Ezért vásárlásnál a szép fényes héjú, kemény gyümölcsöket keressük, csomagoljuk papírba, tartsuk becsomagolva szobahőmérsékleten, s időnként enyhe nyomással ellenőrizzük megérett-e.

Tippek, fortélyok

Hogyan előzhetjük meg az avokádódip elszíneződését?
Az avokádó húsa levegőn elszíneződik. Ennek megelőzésére a magot tegyük az elkészült dipbe, és jól fedjük le műanyag fóliával.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Kapcsolódó cikkek