őszibarack
durazno, peach, peche, pesca, Pfirsich
Származása, elterjedése
Bár neve perzsa származásra utal, valószínű őshazája Kína, ahol már az időszámítás előtt több száz évvel születtek róla leírások. Európában először Itáliában és Franciaországban jelent meg. A rómaiak perzsa gyümölcsnek hívták.Termesztése elterjedt egész Európában a kereszténységgel együtt, mivel a szerzetesek voltak a legügyesebb termesztők. A 16-17. században már a legtöbb helyen termesztették. Nagy előnye a fajtagazdagság, mert így az érési idő kb. 3 hónap hosszúságú, júniustól szeptember végéig fogyaszthatjuk.
Beltartalma, élettani hatása
Tartalmaz A és C vitamint, nátriumot, magnéziumot, káliumot, szelént, természetes antioxidánsokat. Nagyon harmonikus ízű gyümölcs a kedvező cukor-sav arány miatt. Tisztítja a szervezetet és a bőrt is, ezért a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Jó hatással van a máj, szív, tüdő és vese működésére is. Székrekedés ellen is kiváló. A hormonszintet megemeli a vérben.
Konyhai felhasználása
Elsősorban frissen fogyasztjuk, de nagyon kedvelt dzsem, kompót, gyümölcslé és pálinka formájában is. Nemcsak desszertek (gyümölcssaláták,sütemények) kedvelt alapanyaga, de húsok kísérőjeként is kiváló.