alma
Apfel, apple, manzana, mela
Származása
Őshazája Eurázsia mérsékelt öve, ahol vadon is él. Egyike a legrégebben termesztett gyümölcsnek. Már a római korban is 29 termesztett fajtája volt ismert. Művészeti alkotásokban is talán a leggyakrabban szereplő gyümölcsünk, gondoljunk csak a Bibliára, Paris és Tell Vilmos történetére, festményekre.
Beltartalma, élettani hatása
A-, C- és B-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, pektint tartalmaz. B-vitamin tartalma miatt jó hatással van az emésztésre. Segíti a táplálék felszívódását. Héja cellulózt tartalmaz, mely béltisztító hatású. Hasmenés ellen, különösen kis gyerekek esetében a reszelt alma nagyon jó hatású.
Konyhai felhasználása
Felhasználása táplálkozásunkban rendkívül sokoldalú. Fogyasztjuk friss gyümölcsként, aszalványként, kompótként. Süteményeinknek fontos alkotórésze. Ízeit a fahéj még jobban kiemeli. A gyümölcslevek nagy részének alapját az almalé adja. Bébiételek fontos alkotórésze. Alkoholos italokat is készítenek belőle, a híres francia (cidre) és angol (ceder) almabor, és a francia almapálinka (calvados) alapanyaga. Magjait, kesernyés likőrők aromásítására használják. Jól tárolható, hosszú a fogyasztási ideje.
Fajtái
Legismertebb fajtái nálunk a Jonathán, Starking, Golden Deliciosus, Idared, Jonagold, Mutsu.
Tippek, fortélyok
Sárgarépát ne tartsunk alma vagy körte mellett, mert keserűvé teszi az ízüket.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)
365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)
Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...