alma

Apfel, apple, manzana, mela

alma
Világszerte közkedvelt gyümölcsféle...

Származása

Őshazája Eurázsia mérsékelt öve, ahol vadon is él. Egyike a legrégebben termesztett gyümölcsnek. Már a római korban is 29 termesztett fajtája volt ismert. Művészeti alkotásokban is talán a leggyakrabban szereplő gyümölcsünk, gondoljunk csak a Bibliára, Paris és Tell Vilmos történetére, festményekre.

Beltartalma, élettani hatása

A-, C- és B-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, pektint tartalmaz. B-vitamin tartalma miatt jó hatással van az emésztésre. Segíti a táplálék felszívódását. Héja cellulózt tartalmaz, mely béltisztító hatású. Hasmenés ellen, különösen kis gyerekek esetében a reszelt alma nagyon jó hatású.

Konyhai felhasználása

Felhasználása táplálkozásunkban rendkívül sokoldalú. Fogyasztjuk friss gyümölcsként, aszalványként, kompótként. Süteményeinknek fontos alkotórésze. Ízeit a fahéj még jobban kiemeli. A gyümölcslevek nagy részének alapját az almalé adja. Bébiételek fontos alkotórésze. Alkoholos italokat is készítenek belőle, a híres francia (cidre) és angol (ceder) almabor, és a francia almapálinka (calvados) alapanyaga. Magjait, kesernyés likőrők aromásítására használják. Jól tárolható, hosszú a fogyasztási ideje.

Fajtái

Legismertebb fajtái nálunk a Jonathán, Starking, Golden Deliciosus, Idared, Jonagold, Mutsu.

Tippek, fortélyok

Miért ne tároljuk együtt a sárgarépát almával vagy körtével?
Sárgarépát ne tartsunk alma vagy körte mellett, mert keserűvé teszi az ízüket.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció