makadámdió

hawaii dió, macadamia, macadamia nut, noiseiter d' Australie, nuez de Australia, Queesland nut

makadámdió
A makadámdiót a világ legfinomabb diójának tartják. A dió kellemesen puha, szinte krémes állagú, intenzív ízű mag, az ínyencek kedvenc diója...

Származása, ellterjedése

Észak-Ausztrália trópusi területeiről származik, és az utóbbi időben fokozódó méretekben ültetik Hawaiin, Kelet-Afrikában, ritkábban Délkelet-Ázsiában és a trópusi Amerikában.

Jellemzői

A makadám dió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál. Átmérője néha elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül.
A héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá.

Beltartalma, étrendi hatása

A makadámdió minden növénynél magasabb arányban tartalmazza az egyszeresen telítetlen zsírsavakat (60%). Magas a rosttartalma (6-6,5%), koleszterin mentes és vitaminokban gazdag. Található benne B1, B2, B5, B6 és E vitamin. Ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, nátriumot tartalmaz. A makadámdió fogyasztásával csökken a vér koleszterin szintje, valamint csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát is.

Konyhai felhasználása

A makadámdiót nyersen vagy pörkölve fogyasztják, valamint süteményekhez, édességekhez és jégkrémekhez használják. Népszerűsége az utóbbi időben nagyon megnőtt a trópusokon kívül is, ezért a termés nagy részét exportálják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció