szilva
Pflaume, plum, prugna, prune
Származása, elterjedése
Őshazája a Földközi-tenger keleti medencéje (Szíria, Irán, Örményország, Görögország). Római írók műveikben gyakran említik. Gyorsan elterjedt Európa szerte. Az amerikai kontinensen is jelentős a termesztése. Legnagyobb mennyiséget Argentínában és az USA-ban termesztenek. Változatos, gazdag faj, ez a gyümölcs formájában és színében is megmutatkozik. Ismerünk zöld, kék, piros, sárga, lila színű fajtákat is.
Beltartalma, élettani hatása
Vitaminok közül A, B1, B2, C vitamint , valamint béta karotint is találunk benne. Tartalmaz még flavonoidokat, antocián színanyagokat, rutint. Ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és cinket találunk benne. Rendkívül jó az étrendi hatása mind frissen, mind aszalvány formájában. Székrekedés ellen kiváló magas rosttartalma miatt, vízhajtó hatású is. Javítja az immunrendszer ellenállóképességét. Kicsit utóérik a gyümölcs.
Konyhai felhasználása
Gyümölcséből tartósítószer nélküli nagyon finom lekvárt főzünk, de minden feldolgozott formában és frissen fogyasztva is nagyon kedvelt. Az aszalt szilva remekül társítható a dióval és húsételekkel. Könnyen szétfő a gyümölcs, ezért ha nem lekvárt akarunk belőle készíteni erre vigyázni kell. Különleges előételt készíthetünk baconbe göngyölt aszaltszilvából - ha még diót is teszünk a belsejébe igazi különlegességet tálalhatunk. A belőle készült pálinka a barack mellett a legkedveltebb.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)
em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)
Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)
Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)
A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)
Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)
Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)
Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)
A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)
Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)
60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)