papaja

arbre de melon, dinnyefa, fruta bomba, melon tree, papaya, papayero, papayier, pawpaw

papaja
Népszerű reggelire fogyasztott trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Dél-Amerikából, az Andok térségéből származik. Bár magyar neve dinnyefa, mégis a nemzetközileg is használatos papaya néven ismerjük (itthon egyre inkább papaja formában láthatjuk). Dél-Amerikából jutott el más trópusi területekre, Indiába, Indonéziába és Afrika egyes térségeibe. Ma is ezeken a területeken termesztik.

Beltartalma, élettani hatása

A gyümölcs mérete a fél kg-ostól a 2-3 kg-os nagyságig terjed. A héja éretten általában aranysárga, a gyümölcs húsa lehet citrom-, narancssárga, rózsaszín, piros. Íze leginkább a dinnyére emlékeztet, lédús kesernyés édes, aromás. Kb. 90% vizet, 10-12% cukrot tartalmaz, tápértéke alacsony, de mégis jóllakottsági érzést ad. Jelentős a C és A vitamin tartalma, de B és E vitamint, kalciumot, vasat is találunk benne. Papaint, más hasznos enzimeket és húsz féle aminósavat tartalmaz. Gyógyítólag hat a gyomorbetegségekre, idegnyugtató, emésztést elősegítő. Papain tartalmánál fogva nagyon jó húspuhító. Erre általában levelét használják, melybe becsomagolják a keményebb húsokat, s néhány óra múlva borjúhús minőségére puhítja azt. Ugyancsak a papain tartalma miatt sör derítésére is használják, valamint a kozmetikai iparban haj regenerálására. Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlott gyümölcs.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon elterjedt a fogyasztása, népszerű reggeli gyümölcs. Kettévágva, magjait eltávolítva, citromlével meglocsolva kikanalazzuk a héjából. Gyümölcssalátákba is nagyon jól használható. Pürét, krémet, gyümölcslét készítenek belőle, de kompót és lekvár formájában is fogyasztjuk.

Vásárlási tanács

Vigyázzunk, csakis a teljesen érett gyümölcsöt vegyük meg, melynek sárga, bőszerű héján egy-két sötétebb folt is lehet.

 

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Kapcsolódó cikkek