papaja

arbre de melon, dinnyefa, fruta bomba, melon tree, papaya, papayero, papayier, pawpaw

papaja
Népszerű reggelire fogyasztott trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Dél-Amerikából, az Andok térségéből származik. Bár magyar neve dinnyefa, mégis a nemzetközileg is használatos papaya néven ismerjük (itthon egyre inkább papaja formában láthatjuk). Dél-Amerikából jutott el más trópusi területekre, Indiába, Indonéziába és Afrika egyes térségeibe. Ma is ezeken a területeken termesztik.

Beltartalma, élettani hatása

A gyümölcs mérete a fél kg-ostól a 2-3 kg-os nagyságig terjed. A héja éretten általában aranysárga, a gyümölcs húsa lehet citrom-, narancssárga, rózsaszín, piros. Íze leginkább a dinnyére emlékeztet, lédús kesernyés édes, aromás. Kb. 90% vizet, 10-12% cukrot tartalmaz, tápértéke alacsony, de mégis jóllakottsági érzést ad. Jelentős a C és A vitamin tartalma, de B és E vitamint, kalciumot, vasat is találunk benne. Papaint, más hasznos enzimeket és húsz féle aminósavat tartalmaz. Gyógyítólag hat a gyomorbetegségekre, idegnyugtató, emésztést elősegítő. Papain tartalmánál fogva nagyon jó húspuhító. Erre általában levelét használják, melybe becsomagolják a keményebb húsokat, s néhány óra múlva borjúhús minőségére puhítja azt. Ugyancsak a papain tartalma miatt sör derítésére is használják, valamint a kozmetikai iparban haj regenerálására. Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlott gyümölcs.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon elterjedt a fogyasztása, népszerű reggeli gyümölcs. Kettévágva, magjait eltávolítva, citromlével meglocsolva kikanalazzuk a héjából. Gyümölcssalátákba is nagyon jól használható. Pürét, krémet, gyümölcslét készítenek belőle, de kompót és lekvár formájában is fogyasztjuk.

Vásárlási tanács

Vigyázzunk, csakis a teljesen érett gyümölcsöt vegyük meg, melynek sárga, bőszerű héján egy-két sötétebb folt is lehet.

 

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Kapcsolódó cikkek