papaja

arbre de melon, dinnyefa, fruta bomba, melon tree, papaya, papayero, papayier, pawpaw

papaja
Népszerű reggelire fogyasztott trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Dél-Amerikából, az Andok térségéből származik. Bár magyar neve dinnyefa, mégis a nemzetközileg is használatos papaya néven ismerjük (itthon egyre inkább papaja formában láthatjuk). Dél-Amerikából jutott el más trópusi területekre, Indiába, Indonéziába és Afrika egyes térségeibe. Ma is ezeken a területeken termesztik.

Beltartalma, élettani hatása

A gyümölcs mérete a fél kg-ostól a 2-3 kg-os nagyságig terjed. A héja éretten általában aranysárga, a gyümölcs húsa lehet citrom-, narancssárga, rózsaszín, piros. Íze leginkább a dinnyére emlékeztet, lédús kesernyés édes, aromás. Kb. 90% vizet, 10-12% cukrot tartalmaz, tápértéke alacsony, de mégis jóllakottsági érzést ad. Jelentős a C és A vitamin tartalma, de B és E vitamint, kalciumot, vasat is találunk benne. Papaint, más hasznos enzimeket és húsz féle aminósavat tartalmaz. Gyógyítólag hat a gyomorbetegségekre, idegnyugtató, emésztést elősegítő. Papain tartalmánál fogva nagyon jó húspuhító. Erre általában levelét használják, melybe becsomagolják a keményebb húsokat, s néhány óra múlva borjúhús minőségére puhítja azt. Ugyancsak a papain tartalma miatt sör derítésére is használják, valamint a kozmetikai iparban haj regenerálására. Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlott gyümölcs.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon elterjedt a fogyasztása, népszerű reggeli gyümölcs. Kettévágva, magjait eltávolítva, citromlével meglocsolva kikanalazzuk a héjából. Gyümölcssalátákba is nagyon jól használható. Pürét, krémet, gyümölcslét készítenek belőle, de kompót és lekvár formájában is fogyasztjuk.

Vásárlási tanács

Vigyázzunk, csakis a teljesen érett gyümölcsöt vegyük meg, melynek sárga, bőszerű héján egy-két sötétebb folt is lehet.

 

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Kapcsolódó cikkek