málna

framboise, frambuesa, Himbeere, lampone, raspberry

málna
A földieper mellett a legkedveltebb kora tavaszi gyümölcsünk...

Származása, elterjedése

Európában őshonos, ma is előfordul mindenütt vadon, kivéve Portugáliát, Izlandot és Svédország északi részét. Amerikában a fekete málna őshonos. Már a gyűjtögetéssel kezdődött a fogyasztása, később a görögök, rómaiak már termesztették, de a kolostorkerteknek is kedvelt gyümölcse volt.

Beltartalma, élettani hatása

Nagyon kedvelt korai gyümölcsünk. A gyümölcs színe piros, vagy sárga. Nem utóérő gyümölcs, ezért éretten kell szedni. Jelentős a cukortartalma. Tartalmaz C, B1, B2 vitamint, szerves savakat, az A vitamin provitaminját, antioxidánsokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot. Fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást. Menstruációs panaszok csökkentésére is kiváló, antibakteriális hatású.

Konyhai felhasználása

Nyersen és feldolgozva egyaránt fogyasztjuk. Tavaszal készült torták, desszertek különleges gyümölcse. Nagyon kedvelt a belőle készült szörp, lekvár és pálinka is. Nagyon jól mélyhűthető.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Kapcsolódó cikkek