guáva

common guava, goyavier pomme, guajáva, guava, guayaba, gujava, guyava

guáva
A guava gyümölcs a mirtuszfélék családjába tartozó fa termése...

Származása, elterjedése

Amerikai eredetű, Mexikó-Kolumbia-Peru közötti területeken őshonos. Ma is a közép-amerikai területeken termesztik, de jelentős Brazíliában és Indiában is.

Jellemzői, beltartalma

A fa magassága elérheti a 9 m-t is. Gyümölcse körte- vagy citromformájú, átmérője kb. 50 mm, világoszöldtől az élénkvörösig változik a gyümölcsszín. A még tömör hússal szedett gyümölcsöt leggyakrabban néhány napig kosarakban tartják, hogy végleg megérjen.
A gyümölcs gazdag kalciumban és foszforban, tartalmaz C vitamint, különböző szerves savakat, nikotinsavat, riboflavint.
Ismert típusai - a Friedrichsthal guava - Costa Rica egyik leggyakoribb gyümölcsfája, gyümölcse bőlevű, zamatos, gazdag C vitaminban.
A szögletes guava - a Kolumbiától Amazóniáig terjedő területeken fordul elő. Ízletes gyümölcseit nyersen fogyasztják.
Az édes szamóca guava - Brazília keleti részén honos, de Afrikában és Délkelet-Ázsiában, valamint a csendes-óceáni szigeteken is kedvelt.

Konyhai felhasználása

A gyümölcsből cukros lében konzervet (kompótot), pürét, dzsemet, zselét valamint mélyhűtött termékeket készítenek. Cukros lében kompótként való konzerválásra a fehér húsú, kevés magvú fajták teljesen érett gyümölcseit használják. Levével gyakran jégkrémeket ízesítenek.
A héjból és a gyümölcsök konzerválásra való előkészítésekor keletkező hulladékból zselét vagy kis cukortartalmú lekvárt, ún. "sajtot" készítenek.
Továbbá héja és levelei tannint tartalmaznak, amelyből tea készül.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció