szeder

gelso, Maulbeere, morera, mulberry, mure

szeder
Különleges késő tavaszi, kora nyári bogyós gyümölcsünk...

Származása, elterjedése

Rubus - a szeder nemzetség összefoglaló neve. Már a történelem kezdetén is a gyűjtött növények csoportjába tartozott. Nálunk is terem vadon, erdők aljnövényzetében, tüskés árokpartokon megtaláljuk. Termesztésben jobban kedvelik a tüskementesre nemesített változatokat. Bogyói nem egyszerre, hanem folyamatosan érnek, zöldek, majd pirossá, később éretten feketévé válnak. Nem utóérő gyümölcs, éretten kell leszedni. Augusztus közepétől szeptember végéig van a szezonja.

Beltartalma, élettani hatása

Friss fogyasztásra nagyon kellemes kissé savanykás, zamatos íze miatt. A vitamint, gyümölcssavat, ásványi anyagokat, csersavat (tannin) tartalmaz. Csersavtartalma miatt összehúzó tulajdonsága van, védi a hajszálereket. Lekvárja enyhe hashajtó, leve nyugtatja a gyomrot, jó hatással van a vesére. Baktériumölő hatása is ismert.

Konyhai felhasználása

Kiváló zselé, lekvár, szörp, bor és pálinka készül belőle. Nagyon jól tűri a mélyhűtést. Nemcsak édességekhez kiváló, hanem húsételekhez is, különösen vadhúsokkal és más erősebb ízű húsokkal kiválóan párosítható.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció