ananász

ananas, pineapple

ananász
Kedvező élettani hatású, többféleképpen felhasználható trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Őshazája valószínűleg Paraguay, ahonnan a guarani indiánok vándorlása során terjedt el Brazílián keresztül a Karibi térségig. Termőhelyei India, Vietnam, Nyugat-Afrika, Dél-Amerika. Spanyol tengerészek és kereskedők terjesztették el, Európába is az ő közvetítésükkel került. A 16. század elején Szent Ilona szigetére telepítették be.

Típusai

Kiváló fajták ma a Nervosa Maxima és a Cayenne. Mérete szerint igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságúig.

Beltartalma, élettani hatása

Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez az enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is, ezért fogyókúrához kiváló. Tartalmaz szénhidrátot, B1,B2,B3,B5,B9 és C vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort és cinket. Gyorsítja az emésztést, jó hatással van a szervezetre bélrendszeri zavarok, tüdőgyulladás, meghűlés, vérszegénység esetén.

Konyhai felhasználása

Desszertek, kompótok, gyümölcslevek jó alapanyaga. Könnyű húsételek kiváló kísérője lehet.

Vásárlási tanács

Vásárláskor teljesen érett ananászt keressünk, amely illatos, halványsárga, nincsenek rajta puha foltok és a tetejéről könnyű kihúzni a középen lévő leveleket. Az éretlen gyümölcsnek nincs illata, sötétzöld és nagyon savanyú. Ha ez utóbbit érlelni karjuk: nem szabad hűtőbe tenni, pár napig szobahőmérsékleten tároljuk. A kisebb ananászok többnyire zamatosabbak a nagyoknál.

Tippek, fortélyok

Hogyan válasszunk ananászt vásárláskor?
Ha az ananász bóbitájából könnyűszerrel ki tudunk húzni egy levelet, akkor biztosan érett. Ha túl érett, akkor barna színű, puha és könnyen benyomható. Vásárláskor nyugodtan próbáljunk meg kihúzni egy levelet.
Mit tegyünk, hogy az ananász barnulását megakadályozzuk?
Az ananász felülete nem barnul meg, ha vágási felülettel lefelé, cukorral meghintett tányérra tesszük. Így tároljuk a hűtőben is.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megfelelően érett-e az ananász?
Amikor az ananász tökéletesen érett és pont ehető, finom édes illata van. Ha ezt nem érezzük, akkor még nem érett. Ha az illat túl erős és mustos, akkor már túlérett.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Kapcsolódó cikkek