ananász

ananas, pineapple

ananász
Kedvező élettani hatású, többféleképpen felhasználható trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Őshazája valószínűleg Paraguay, ahonnan a guarani indiánok vándorlása során terjedt el Brazílián keresztül a Karibi térségig. Termőhelyei India, Vietnam, Nyugat-Afrika, Dél-Amerika. Spanyol tengerészek és kereskedők terjesztették el, Európába is az ő közvetítésükkel került. A 16. század elején Szent Ilona szigetére telepítették be.

Típusai

Kiváló fajták ma a Nervosa Maxima és a Cayenne. Mérete szerint igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságúig.

Beltartalma, élettani hatása

Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez az enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is, ezért fogyókúrához kiváló. Tartalmaz szénhidrátot, B1,B2,B3,B5,B9 és C vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort és cinket. Gyorsítja az emésztést, jó hatással van a szervezetre bélrendszeri zavarok, tüdőgyulladás, meghűlés, vérszegénység esetén.

Konyhai felhasználása

Desszertek, kompótok, gyümölcslevek jó alapanyaga. Könnyű húsételek kiváló kísérője lehet.

Vásárlási tanács

Vásárláskor teljesen érett ananászt keressünk, amely illatos, halványsárga, nincsenek rajta puha foltok és a tetejéről könnyű kihúzni a középen lévő leveleket. Az éretlen gyümölcsnek nincs illata, sötétzöld és nagyon savanyú. Ha ez utóbbit érlelni karjuk: nem szabad hűtőbe tenni, pár napig szobahőmérsékleten tároljuk. A kisebb ananászok többnyire zamatosabbak a nagyoknál.

Tippek, fortélyok

Hogyan válasszunk ananászt vásárláskor?
Ha az ananász bóbitájából könnyűszerrel ki tudunk húzni egy levelet, akkor biztosan érett. Ha túl érett, akkor barna színű, puha és könnyen benyomható. Vásárláskor nyugodtan próbáljunk meg kihúzni egy levelet.
Mit tegyünk, hogy az ananász barnulását megakadályozzuk?
Az ananász felülete nem barnul meg, ha vágási felülettel lefelé, cukorral meghintett tányérra tesszük. Így tároljuk a hűtőben is.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megfelelően érett-e az ananász?
Amikor az ananász tökéletesen érett és pont ehető, finom édes illata van. Ha ezt nem érezzük, akkor még nem érett. Ha az illat túl erős és mustos, akkor már túlérett.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Kapcsolódó cikkek