ananász

ananas, pineapple

ananász
Kedvező élettani hatású, többféleképpen felhasználható trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Őshazája valószínűleg Paraguay, ahonnan a guarani indiánok vándorlása során terjedt el Brazílián keresztül a Karibi térségig. Termőhelyei India, Vietnam, Nyugat-Afrika, Dél-Amerika. Spanyol tengerészek és kereskedők terjesztették el, Európába is az ő közvetítésükkel került. A 16. század elején Szent Ilona szigetére telepítették be.

Típusai

Kiváló fajták ma a Nervosa Maxima és a Cayenne. Mérete szerint igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságúig.

Beltartalma, élettani hatása

Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez az enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is, ezért fogyókúrához kiváló. Tartalmaz szénhidrátot, B1,B2,B3,B5,B9 és C vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort és cinket. Gyorsítja az emésztést, jó hatással van a szervezetre bélrendszeri zavarok, tüdőgyulladás, meghűlés, vérszegénység esetén.

Konyhai felhasználása

Desszertek, kompótok, gyümölcslevek jó alapanyaga. Könnyű húsételek kiváló kísérője lehet.

Vásárlási tanács

Vásárláskor teljesen érett ananászt keressünk, amely illatos, halványsárga, nincsenek rajta puha foltok és a tetejéről könnyű kihúzni a középen lévő leveleket. Az éretlen gyümölcsnek nincs illata, sötétzöld és nagyon savanyú. Ha ez utóbbit érlelni karjuk: nem szabad hűtőbe tenni, pár napig szobahőmérsékleten tároljuk. A kisebb ananászok többnyire zamatosabbak a nagyoknál.

Tippek, fortélyok

Hogyan válasszunk ananászt vásárláskor?
Ha az ananász bóbitájából könnyűszerrel ki tudunk húzni egy levelet, akkor biztosan érett. Ha túl érett, akkor barna színű, puha és könnyen benyomható. Vásárláskor nyugodtan próbáljunk meg kihúzni egy levelet.
Mit tegyünk, hogy az ananász barnulását megakadályozzuk?
Az ananász felülete nem barnul meg, ha vágási felülettel lefelé, cukorral meghintett tányérra tesszük. Így tároljuk a hűtőben is.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megfelelően érett-e az ananász?
Amikor az ananász tökéletesen érett és pont ehető, finom édes illata van. Ha ezt nem érezzük, akkor még nem érett. Ha az illat túl erős és mustos, akkor már túlérett.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kapcsolódó cikkek