ananász

ananas, pineapple

ananász
Kedvező élettani hatású, többféleképpen felhasználható trópusi gyümölcs...

Származása, elterjedése

Őshazája valószínűleg Paraguay, ahonnan a guarani indiánok vándorlása során terjedt el Brazílián keresztül a Karibi térségig. Termőhelyei India, Vietnam, Nyugat-Afrika, Dél-Amerika. Spanyol tengerészek és kereskedők terjesztették el, Európába is az ő közvetítésükkel került. A 16. század elején Szent Ilona szigetére telepítették be.

Típusai

Kiváló fajták ma a Nervosa Maxima és a Cayenne. Mérete szerint igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságúig.

Beltartalma, élettani hatása

Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez az enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is, ezért fogyókúrához kiváló. Tartalmaz szénhidrátot, B1,B2,B3,B5,B9 és C vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort és cinket. Gyorsítja az emésztést, jó hatással van a szervezetre bélrendszeri zavarok, tüdőgyulladás, meghűlés, vérszegénység esetén.

Konyhai felhasználása

Desszertek, kompótok, gyümölcslevek jó alapanyaga. Könnyű húsételek kiváló kísérője lehet.

Vásárlási tanács

Vásárláskor teljesen érett ananászt keressünk, amely illatos, halványsárga, nincsenek rajta puha foltok és a tetejéről könnyű kihúzni a középen lévő leveleket. Az éretlen gyümölcsnek nincs illata, sötétzöld és nagyon savanyú. Ha ez utóbbit érlelni karjuk: nem szabad hűtőbe tenni, pár napig szobahőmérsékleten tároljuk. A kisebb ananászok többnyire zamatosabbak a nagyoknál.

Tippek, fortélyok

Hogyan válasszunk ananászt vásárláskor?
Ha az ananász bóbitájából könnyűszerrel ki tudunk húzni egy levelet, akkor biztosan érett. Ha túl érett, akkor barna színű, puha és könnyen benyomható. Vásárláskor nyugodtan próbáljunk meg kihúzni egy levelet.
Mit tegyünk, hogy az ananász barnulását megakadályozzuk?
Az ananász felülete nem barnul meg, ha vágási felülettel lefelé, cukorral meghintett tányérra tesszük. Így tároljuk a hűtőben is.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megfelelően érett-e az ananász?
Amikor az ananász tökéletesen érett és pont ehető, finom édes illata van. Ha ezt nem érezzük, akkor még nem érett. Ha az illat túl erős és mustos, akkor már túlérett.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Kapcsolódó cikkek