gránátalma
granada, Granatapfel, grenae, pomagránát, pomegranate
Származása, elterjedése
A Földközi-tenger mellékén van az őshazája. Egyes vélemények szerint Indiában és Dél-Európában is őshonos. Termesztése általában házikertekben történik. A szállítást jól bírja, tehát exportra is termelhető. Mai legjelentősebb termőhelyei: Irán, Grúzia, Afganisztán. Nálunk díszcserjeként ültetik kertekbe.
Beltartalma, éllettani hatása
A termés rubinvörös vagy narancssárga színű, lédús, rekeszes bogyó. A maghéjak húsosak. Tartalmaz proteint, zsírt, C vitamint, ásványi anyagokat, polifenolt, flavonoidokat. Fogyasztása segíti a magas vérnyomás és a cukorbetegség megelőzését, csökkenti a káros koleszterin szintet, antioxidáns hatása háromszorosa a vörösbornak. A kozmetikai ipar is használja - erősíti a bőr szöveteit, aktiválja a sejtregenerációt. A gyümölcshús ösztront tartalmaz, az ebből nyert grenadinból hatásos szert készítenek HIV-vírus ellen.
Konyhai felhasználása
Levéből nagyon finom mártás készíthető, mely hús- és halételekhez is kiváló. A cukrászipar is használja desszertekhez, szörpöt szintén készítenek belőle, ez koktélok kedvelt alapanyaga. Nyersen fogyasztva általában kikanalazzák a húsos maghéjat. Levéből szirup és bor is készíthető.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)
Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)
Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)
Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)
E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)
365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)
Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.