kaffircitrom

kaffercitrom, kaffir lime, key-citrom

kaffircitrom
A kaffircitromfa gyümölcse egész Ázsiában kedvelt citrusféle...

Termőhelyei

Délkelet-Ázsia, India, Srí Lanka, Dél-Afrika, Dél-Amerika, Florida.

Fajtái

A délkelet-ázsiai konyhákban használt kaffircitrom kevésbé lédús, héja és levelei azonban kellemes aromát kölcsönöznek az ételnek. A kaffircitromot ráncos héjáról ismerhetjük fel. A sárgászöld színű nyugat-indiai zöld citrom apró, lédús, és rendkívül aromás. A zöld színű perzsa vagy tahiti zöld citromközepes nagyságú, húsa magnélküli és nagyon savanyú.

Elkészítése, konyhai felhasználása

Fanyar, gyümölcsös ízű levével és héjával hús-, hal- és zöldségcurryket ízesítenek. A thai és indonéz konyha a fa leveleit is használja (nagyjából úgy, ahogy az európai konyha a babérlevelet).
Ha a citrom héjával ízesítünk, először mossuk meg forró vízzel, és töröljük szárazra, majd reszeljük le, vagy hámozzuk meg hajszálvékonyan, és vágjuk gyufaszálnyi csíkokra.
A citromot darabokra vagy szeletekre vágva főzik az ételbe, a levelekkel pedig a babérlevélhez hasonlóan fűszereznek.

Helyettesítése

Citromfűvel vagy citromhéjjal helyettesíthetjük, bár az íze nem lesz ugyanolyan.

Tárolása

Ne tároljuk hűtőszekrényben! A friss levelek lefagyaszthatók.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
kaffircitrom
Ázsiai ízek zsebkönyve Bodensteiner, Susanne
Ázsiai ízek zsebkönyve
(M-Érték Kiadó , 2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen barangol az ázsiai konyhákban is, rajong például a távol-keleti specialitások, az illatos fűszerek, az egzotikus... bővebben...
hírlevél
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Kapcsolódó cikkek