kaffircitrom
kaffercitrom, kaffir lime, key-citrom
Termőhelyei
Délkelet-Ázsia, India, Srí Lanka, Dél-Afrika, Dél-Amerika, Florida.
Fajtái
A délkelet-ázsiai konyhákban használt kaffircitrom kevésbé lédús, héja és levelei azonban kellemes aromát kölcsönöznek az ételnek. A kaffircitromot ráncos héjáról ismerhetjük fel. A sárgászöld színű nyugat-indiai zöld citrom apró, lédús, és rendkívül aromás. A zöld színű perzsa vagy tahiti zöld citromközepes nagyságú, húsa magnélküli és nagyon savanyú.
Elkészítése, konyhai felhasználása
Fanyar, gyümölcsös ízű levével és héjával hús-, hal- és zöldségcurryket ízesítenek. A thai és indonéz konyha a fa leveleit is használja (nagyjából úgy, ahogy az európai konyha a babérlevelet).
Ha a citrom héjával ízesítünk, először mossuk meg forró vízzel, és töröljük szárazra, majd reszeljük le, vagy hámozzuk meg hajszálvékonyan, és vágjuk gyufaszálnyi csíkokra.
A citromot darabokra vagy szeletekre vágva főzik az ételbe, a levelekkel pedig a babérlevélhez hasonlóan fűszereznek.
Helyettesítése
Citromfűvel vagy citromhéjjal helyettesíthetjük, bár az íze nem lesz ugyanolyan.
Tárolása
Ne tároljuk hűtőszekrényben! A friss levelek lefagyaszthatók.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)
A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)
Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...