sárgabarack

abricots, albaricoques, apricots, Aprikosen, kajszibarack

sárgabarack
Bársonyos narancsszínű, hazánkban is termelt gyümölcs...

Származása, elterjedése

Kína az őshazája, bár a latin nevében szereplő armeniaca Örményországra utal. Valószínű, hogy a selyemúton jött Kínából és Örményországban alakultak ki nagy ültetvények. A középkorban terjedt el a Földközi-tenger melléki országokban. Nálunk a 16. századtól termesztik, nagy fellendülés a termesztésében a 19. században következett be.

Jellegzetességei, beltartalma, élettani hatása

Gyümölcse bársonyos narancsszínű, a napsütötte oldalán bíborszínű bemosottsággal. A Magyarországon termelt kajszibarack elismerten nagyon jó minőségű, mivel a cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. Szénhidrát tartalma 10%, A, C vitamint, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, béta karotint tartalmaz. Magja amygdalint tartalmaz, melyből emésztéskor kéksav (ciánhidrogén) szabadul fel.

Konyhai felhasználása

Nagyon kedvelt gyümölcsünk, frissen is jelentős a fogyasztása. A belőle készült aszalvány kálium tartalma kiemelkedően magas. Kiváló lekvár, gyümölcslé, befőtt készül belőle. Sütemények kedvelt alapanyaga mind a gyümölcs, mind a belőle készült lekvár.
A barackpálinka pálinkáink közül a leghíresebb.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció