mandula

almendra, almond, amandes, Mandel, mandorla

mandula
Sokoldalúan fogyasztott héjas gyümölcsünk...

Származása, elterjedése

Hazája Nyugat - és Kelet-Ázsia. Magyar elnevezése olasz-latin (mandorla) eredetű. Európában a vastagabb, Amerikában a vékonyabb héjú fajtákat termesztik. Az egyik legrégebben termesztett gyümölcsünk, melyre már a Bibliában is történik utalás.

Beltartalma, élettani hatása

Telítetlen olaj és zsírsavakat, olajat, aminósavakat, szénhidrátot tartalmaz. Vitaminok közül E, B1, B2, B3 található benne, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink. Nagyon jó hatással van az emésztésre, a fogak, csontok fejlődésére, megakadályozza a véredényekben a lerakódást.

Konyhai felhasználása

A mandulaolajat a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, ezt elsősorban a keserű fajtákból vonják ki, melyeket nem használunk élelmiszerként. Cukrász készítményekben (nélküle nem lenne marcipán) használjuk nagy mennyiségben, de sózott pirított változata is finom csemege, halételekkel pedig egyenesen fenséges. A mandulalikőr az édes italok kedvelőinek különlegessége. Receptekben a fenyőmag jól helyettesíthető mandulával.

Tippek, fortélyok

Hogyan hánthatjuk le a mandula héját?
Tegyük a mandulát forrásban lévő vízbe és hirtelen főzzük fel, majd szitára téve hideg vízzel öblítsük le. Ezután nyomjuk ki a héjából és hagyjuk száradni.
Hogyan pirítsunk mandulát?
A mandulát úgy pirítjuk meg, hogy egy sütőlapra tesszük, és előre 180 °C fokos sütőbe vagy 4-es fokozatú gázsütőbe tesszük 5-10 percre. Grill alatt is megpiríthatjuk, ekkor gyakran forgassuk, mert a mandula gyorsan megég.
Hogyan hámozzuk meg a mandulát?
Némelyik recept blansírozott mandulát ír elő, ami gyakorlatilag hámozott mandulát jelent. Készen is kapható, de otthon is meghámozhatjuk. Ilyenkor forró vizet öntünk rá, fél percig állni hagyjuk, lecsepegtetjük, aztán ujjaink között vagy konyharuhával dörzsölve lehúzzuk róla a héját.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Kapcsolódó cikkek