mandula

almendra, almond, amandes, Mandel, mandorla

mandula
Sokoldalúan fogyasztott héjas gyümölcsünk...

Származása, elterjedése

Hazája Nyugat - és Kelet-Ázsia. Magyar elnevezése olasz-latin (mandorla) eredetű. Európában a vastagabb, Amerikában a vékonyabb héjú fajtákat termesztik. Az egyik legrégebben termesztett gyümölcsünk, melyre már a Bibliában is történik utalás.

Beltartalma, élettani hatása

Telítetlen olaj és zsírsavakat, olajat, aminósavakat, szénhidrátot tartalmaz. Vitaminok közül E, B1, B2, B3 található benne, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink. Nagyon jó hatással van az emésztésre, a fogak, csontok fejlődésére, megakadályozza a véredényekben a lerakódást.

Konyhai felhasználása

A mandulaolajat a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, ezt elsősorban a keserű fajtákból vonják ki, melyeket nem használunk élelmiszerként. Cukrász készítményekben (nélküle nem lenne marcipán) használjuk nagy mennyiségben, de sózott pirított változata is finom csemege, halételekkel pedig egyenesen fenséges. A mandulalikőr az édes italok kedvelőinek különlegessége. Receptekben a fenyőmag jól helyettesíthető mandulával.

Tippek, fortélyok

Hogyan hánthatjuk le a mandula héját?
Tegyük a mandulát forrásban lévő vízbe és hirtelen főzzük fel, majd szitára téve hideg vízzel öblítsük le. Ezután nyomjuk ki a héjából és hagyjuk száradni.
Hogyan pirítsunk mandulát?
A mandulát úgy pirítjuk meg, hogy egy sütőlapra tesszük, és előre 180 °C fokos sütőbe vagy 4-es fokozatú gázsütőbe tesszük 5-10 percre. Grill alatt is megpiríthatjuk, ekkor gyakran forgassuk, mert a mandula gyorsan megég.
Hogyan hámozzuk meg a mandulát?
Némelyik recept blansírozott mandulát ír elő, ami gyakorlatilag hámozott mandulát jelent. Készen is kapható, de otthon is meghámozhatjuk. Ilyenkor forró vizet öntünk rá, fél percig állni hagyjuk, lecsepegtetjük, aztán ujjaink között vagy konyharuhával dörzsölve lehúzzuk róla a héját.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Kapcsolódó cikkek