narancs

arancione, naranja, orange, oránzs

narancs
Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott, kedvelt citrusféle...

Származása, elterjedése

Alapfajtái Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai során került Európába. Először a görögök, majd a rómaiak és a spanyolok kezdték termeszteni. Ma is ezek a legfontosabb termőterületei. A magyar narancs elnevezés az olasz arancia-ból származik.

Beltartalma, élettani hatása

Legfontosabb téli vitaminforrásunk a déli gyümölcsök közül. Felhasználása rendkívül sokoldalú. A C vitaminon kívül B1, B2 ,B6, B9 vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat tartalmaz. Karotint és flavonoidokat szintén találunk benne. Ízjavító, gyomor erősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatású. Limonone tartalma miatt fogyasztása ajánlott a mell- és tüdőrák megelőzésében.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon kedvelt gyümölcs. Levét nemcsak italként, de pácléként is használjuk. Kedveltek a belőle készült lekvárok, szörbetek, fagylaltok és sütemény különlegességek. Húsokkal, különösen kacsával nagyon különleges ízhatásokat érhetünk el. Héját frissen reszelve és kandírozva is használja a cukrászipar. A kozmetikai ipar szintén nagyon kedveli. Nagyon sok fajtája ismert. Két jelentős csoportja az édes és keserű fajtacsoport. A fent leírt felhasználás az édes narancsra vonatkozik. Édes fajták: a fias, a jaffa, a vérnarancs és a valencia. A keserű fajtákat, mint a sevillai nyersen nem fogyasztjuk, csak valamilyen módon elkészítve. A híres francia narancslikőrök - Cointreau és a Grand Marnier ízesítője is a keserű narancs. A Nyugat-India-i szigetcsoport egy részén termő narancs héja a kürasszó, mely a Curacao likőr fontos alkotórésze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Kapcsolódó cikkek