narancs

arancione, naranja, orange, oránzs

narancs
Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott, kedvelt citrusféle...

Származása, elterjedése

Alapfajtái Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai során került Európába. Először a görögök, majd a rómaiak és a spanyolok kezdték termeszteni. Ma is ezek a legfontosabb termőterületei. A magyar narancs elnevezés az olasz arancia-ból származik.

Beltartalma, élettani hatása

Legfontosabb téli vitaminforrásunk a déli gyümölcsök közül. Felhasználása rendkívül sokoldalú. A C vitaminon kívül B1, B2 ,B6, B9 vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat tartalmaz. Karotint és flavonoidokat szintén találunk benne. Ízjavító, gyomor erősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatású. Limonone tartalma miatt fogyasztása ajánlott a mell- és tüdőrák megelőzésében.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon kedvelt gyümölcs. Levét nemcsak italként, de pácléként is használjuk. Kedveltek a belőle készült lekvárok, szörbetek, fagylaltok és sütemény különlegességek. Húsokkal, különösen kacsával nagyon különleges ízhatásokat érhetünk el. Héját frissen reszelve és kandírozva is használja a cukrászipar. A kozmetikai ipar szintén nagyon kedveli. Nagyon sok fajtája ismert. Két jelentős csoportja az édes és keserű fajtacsoport. A fent leírt felhasználás az édes narancsra vonatkozik. Édes fajták: a fias, a jaffa, a vérnarancs és a valencia. A keserű fajtákat, mint a sevillai nyersen nem fogyasztjuk, csak valamilyen módon elkészítve. A híres francia narancslikőrök - Cointreau és a Grand Marnier ízesítője is a keserű narancs. A Nyugat-India-i szigetcsoport egy részén termő narancs héja a kürasszó, mely a Curacao likőr fontos alkotórésze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Kapcsolódó cikkek