narancs

arancione, naranja, orange, oránzs

narancs
Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott, kedvelt citrusféle...

Származása, elterjedése

Alapfajtái Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai során került Európába. Először a görögök, majd a rómaiak és a spanyolok kezdték termeszteni. Ma is ezek a legfontosabb termőterületei. A magyar narancs elnevezés az olasz arancia-ból származik.

Beltartalma, élettani hatása

Legfontosabb téli vitaminforrásunk a déli gyümölcsök közül. Felhasználása rendkívül sokoldalú. A C vitaminon kívül B1, B2 ,B6, B9 vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat tartalmaz. Karotint és flavonoidokat szintén találunk benne. Ízjavító, gyomor erősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatású. Limonone tartalma miatt fogyasztása ajánlott a mell- és tüdőrák megelőzésében.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon kedvelt gyümölcs. Levét nemcsak italként, de pácléként is használjuk. Kedveltek a belőle készült lekvárok, szörbetek, fagylaltok és sütemény különlegességek. Húsokkal, különösen kacsával nagyon különleges ízhatásokat érhetünk el. Héját frissen reszelve és kandírozva is használja a cukrászipar. A kozmetikai ipar szintén nagyon kedveli. Nagyon sok fajtája ismert. Két jelentős csoportja az édes és keserű fajtacsoport. A fent leírt felhasználás az édes narancsra vonatkozik. Édes fajták: a fias, a jaffa, a vérnarancs és a valencia. A keserű fajtákat, mint a sevillai nyersen nem fogyasztjuk, csak valamilyen módon elkészítve. A híres francia narancslikőrök - Cointreau és a Grand Marnier ízesítője is a keserű narancs. A Nyugat-India-i szigetcsoport egy részén termő narancs héja a kürasszó, mely a Curacao likőr fontos alkotórésze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Kapcsolódó cikkek