körte

Birne, pear, pera, poire

körte
A fanyar vackorból nemesítették egyik legaromásabb gyümölcsünket...

Származása, elterjedése

A Rózsafélék családjába és az Almafélék alcsaládjába tartozik. Eurázsia mérsékelt égövi részén, ritkábban szubtrópusi övében fordul elő vadon, ez őshazája is. A Peloponnészosz-i félszigeten már 3000 évvel ezelőtt voltak termesztett fajtái. Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A rómaiak negyven különböző fajtát termesztettek. Nálunk a középkortól termesztik, korábban a vadon termő vackort (vadkörtét) gyűjtötték.

Beltartalma, élettani hatása

Az almatermésűek legnemesebb képviselője a körte. A nemes fajták aromája, ízanyagai különlegesen finomak. A gyümölcs héja zöld, sárga, piros és barnás színű lehet. Formája körte vagy alma alakú. Európában a körte alakú fajták az elterjedtebbek. A, C, B1 és B2 vitamint, kalciumot, foszfort, nátriumot, káliumot, vasat, cinket, jódot tartalmaz. Beltartalmi értéke az almáéhoz hasonló, a vitamin és ásványi anyag tartalma magas, savtartalma alacsony. Vizelethajtó hatású, gyulladásos betegségek gyógyítására hatásos. Egyes kutatók szerint depresszió ellen hatásos. Héja nyersen nehezen emészthető, bél és epegörcsöt okozhat érzékenyebbeknél, ezért nyersen általában hámozva fogyasztjuk.

Konyhai felhasználása

A fogyasztási idénye hosszú, júniustól tavaszig fogyaszthatjuk, a korai fajtáktól a jól tartósítható téli fajtákig. Húsételek, sajtok, sajtos ételek pikáns, remek kísérője. Különleges sütemények, desszertek készülnek vele. Gyakran fogyasztjuk kompót és szörp formájában is. Különleges a belőle készült pálinka.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Kapcsolódó cikkek