pekándió
hikori dió, olajbogyójú hikori, pacanier, pecan nut, pecanier, pecano
Származása, elterjedése
A pekánfa az USA déli részén és Mexikóban honos. A múlt században honosították meg Algériában, Korzikán, Marokkóban.
Beltartalma, élettani hatása
Tartalmaz A,B1, B2, B3, B6, E és C vitamint, foszfort, vasat, cinket, káliumot, jelentős mennyiségű zsírt (70-75%), fehérjét és szénhidrátot. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott a fogyasztása. Édeskésebb, aromásabb, mint a nálunk termesztett dió.
Konyhai felhasználása
Sütemények, kalácsok töltelékeként használjuk. Olaja szintén kedvelt, az olívaolaj ízére emlékeztet. Dióval helyettesíthetjük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)
A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Szerző: Levene, Peter
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Hölgyem! Szeretné meghódítani álmai lovagját? Uram! Szeretne még férfiasabb lenni, mint amilyen? Ezenkívül...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)
Egyszer fogadásból egy olyan bulit rendeztem fiatalok számára, ahol minden étel alapja a palacsintatészta volt....

Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)
A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)
365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2014)
Ebben a könyvben csupa olyasmit gyűjtöttem egybe, amit ti, olvasók kértetek szupergyors, ízletes és tápláló...

Szerzők: Csigó László, Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2012)
Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Szerző: Szepessy Vilma
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)
A legtöbben stresszel teli életmódot élnek, ezáltal az étkezés sok egyéb dologgal együtt háttérbe szorul....

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)
Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)
A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)
A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Szerző: Ettl, Alexander
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
Vajon milyen is a sajtok világa? Azt mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, de hogy miképpen lesz a tejből...

Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)
A gyorsan készíthető, kevés munkát igénylő, kellő tápanyagot tartalmazó egytálételek készítése nemcsak...