citrom
lemon, limón, limone, Zitrone
Származása, elterjedése
Őshazája India, a perzsák már az időszámítás előtti időben is termesztették. Arab kereskedők honosították meg kb. 800 évvel ezelőtt. A ma is ismert fajtákat a 16-17. századtól termesztik, ma már Európa déli részein, valamint Kaliforniában és Floridában is honos.
Jellegzetességei, beltartalma, élettani hatásai
A 3–5 méteres fa gyümölcse egész évben terem. C-vitamin tartalma magas, jelentős szerepe volt a skorbut gyógyításában, igen hatásos meghűléses betegségek kezelésében. Bioflavin tartalma miatt vértisztító hatású és regenerálja a véredényeket. Bélféreghajtó, puffadásgátló, fokozza a nyálelválasztást. A szervezetből eltávolítja a szervetlen sókat. Elpusztítja a baktériumokat, regenerálja a bőrt. Nem csoda, hogy az ókorban gyógyszernek tartották.
Konyhai felhasználása
Vékonyan hámozzuk, hogy a fehér, keserű, élvezhetetlen belső részét ne vágjuk le a gyümölcshúsról! Így sokoldalúan - levesek, hús-, rizsételek ízesítésre - használhatjuk.
Ecet helyett citromlével savanyítva rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és hasonlóképpen hatékonyan használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácsókban).
A sárga héját reszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használjuk.
A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel.
Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizs- és húsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.
Citromos tippek, ötletek
Mindig a méretéhez képest nehéznek tűnő és kemény citromot vegyünk. A vékony héjú citromok levesesebbek a vastag héjú fajtáknál. Egy citrom rendszerint 3 evőkanálnyi lét ad. Szobahőmérsékleten vagy mikróban felmelegítve könnyebb kifacsarni, mint hidegen.
A citrom héját úgy a legkönnyebb lereszelni, hogy a reszelő finom fogaira sütőpapírt teszünk, és a papíron keresztül reszelünk. A papírt levesszük és lekaparjuk a citromhéjat. A citromhéjban található illóolajok inkább az illatot és nem az ízt erősítik. Ízesítésre a citrom levét használjuk.
Ha a citrom megpuhul vagy penészedni kezd, azonnal dobjuk ki. A citrom könnyen megpenészedik, ha más gyümölccsel együtt tároljuk, ezért mindig elkülönítve tartsuk.
Tippek, fortélyok
Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)
Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)
60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)
Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)
E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)
A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)
365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)
Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)
Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)
A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)
A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)
Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.