citrom

lemon, limón, limone, Zitrone

citrom
Világszerte kedvelt déligyümölcs és egyben fűszer is...

Származása, elterjedése

Őshazája India, a perzsák már az időszámítás előtti időben is termesztették. Arab kereskedők honosították meg kb. 800 évvel ezelőtt. A ma is ismert fajtákat a 16-17. századtól termesztik, ma már Európa déli részein, valamint Kaliforniában és Floridában is honos.

Jellegzetességei, beltartalma, élettani hatásai

A 3–5 méteres fa gyümölcse egész évben terem. C-vitamin tartalma magas, jelentős szerepe volt a skorbut gyógyításában, igen hatásos meghűléses betegségek kezelésében. Bioflavin tartalma miatt vértisztító hatású és regenerálja a véredényeket. Bélféreghajtó, puffadásgátló, fokozza a nyálelválasztást. A szervezetből eltávolítja a szervetlen sókat. Elpusztítja a baktériumokat, regenerálja a bőrt. Nem csoda, hogy az ókorban gyógyszernek tartották.

Konyhai felhasználása

Vékonyan hámozzuk, hogy a fehér, keserű, élvezhetetlen belső részét ne vágjuk le a gyümölcshúsról! Így sokoldalúan - levesek, hús-, rizsételek ízesítésre - használhatjuk.
Ecet helyett citromlével savanyítva rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és hasonlóképpen hatékonyan használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácsókban).
A sárga héját reszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használjuk.
A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel.
Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizs- és húsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.

Citromos tippek, ötletek

Mindig a méretéhez képest nehéznek tűnő és kemény citromot vegyünk. A vékony héjú citromok levesesebbek a vastag héjú fajtáknál. Egy citrom rendszerint 3 evőkanálnyi lét ad. Szobahőmérsékleten vagy mikróban felmelegítve könnyebb kifacsarni, mint hidegen.
A citrom héját úgy a legkönnyebb lereszelni, hogy a reszelő finom fogaira sütőpapírt teszünk, és a papíron keresztül reszelünk. A papírt levesszük és lekaparjuk a citromhéjat. A citromhéjban található illóolajok inkább az illatot és nem az ízt erősítik. Ízesítésre a citrom levét használjuk.
Ha a citrom megpuhul vagy penészedni kezd, azonnal dobjuk ki. A citrom könnyen megpenészedik, ha más gyümölccsel együtt tároljuk, ezért mindig elkülönítve tartsuk.

Tippek, fortélyok

Hogyan nyerhetünk több levet a citromból?
Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Almás sütemények Almás sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1999)

A klasszikus almás pite nem véletlenül a kicsik és nagyok kedvence. Az almából készült sütemények...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával... Sütemények eperrel, málnával, ribizlivel, áfonyával...
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Szederrel, eperrel, ribizlivel, áfonyával vagy egressel üdítő sütemények egész sorát készíthetjük el....

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Kapcsolódó cikkek