citrom

lemon, limón, limone, Zitrone

citrom
Világszerte kedvelt déligyümölcs és egyben fűszer is...

Származása, elterjedése

Őshazája India, a perzsák már az időszámítás előtti időben is termesztették. Arab kereskedők honosították meg kb. 800 évvel ezelőtt. A ma is ismert fajtákat a 16-17. századtól termesztik, ma már Európa déli részein, valamint Kaliforniában és Floridában is honos.

Jellegzetességei, beltartalma, élettani hatásai

A 3–5 méteres fa gyümölcse egész évben terem. C-vitamin tartalma magas, jelentős szerepe volt a skorbut gyógyításában, igen hatásos meghűléses betegségek kezelésében. Bioflavin tartalma miatt vértisztító hatású és regenerálja a véredényeket. Bélféreghajtó, puffadásgátló, fokozza a nyálelválasztást. A szervezetből eltávolítja a szervetlen sókat. Elpusztítja a baktériumokat, regenerálja a bőrt. Nem csoda, hogy az ókorban gyógyszernek tartották.

Konyhai felhasználása

Vékonyan hámozzuk, hogy a fehér, keserű, élvezhetetlen belső részét ne vágjuk le a gyümölcshúsról! Így sokoldalúan - levesek, hús-, rizsételek ízesítésre - használhatjuk.
Ecet helyett citromlével savanyítva rendkívül ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és hasonlóképpen hatékonyan használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácsókban).
A sárga héját reszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használjuk.
A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel.
Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizs- és húsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.

Citromos tippek, ötletek

Mindig a méretéhez képest nehéznek tűnő és kemény citromot vegyünk. A vékony héjú citromok levesesebbek a vastag héjú fajtáknál. Egy citrom rendszerint 3 evőkanálnyi lét ad. Szobahőmérsékleten vagy mikróban felmelegítve könnyebb kifacsarni, mint hidegen.
A citrom héját úgy a legkönnyebb lereszelni, hogy a reszelő finom fogaira sütőpapírt teszünk, és a papíron keresztül reszelünk. A papírt levesszük és lekaparjuk a citromhéjat. A citromhéjban található illóolajok inkább az illatot és nem az ízt erősítik. Ízesítésre a citrom levét használjuk.
Ha a citrom megpuhul vagy penészedni kezd, azonnal dobjuk ki. A citrom könnyen megpenészedik, ha más gyümölccsel együtt tároljuk, ezért mindig elkülönítve tartsuk.

Tippek, fortélyok

Hogyan nyerhetünk több levet a citromból?
Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Kapcsolódó cikkek