földieper
eper, Erdbeeren, fragole, fraises, fresas, strawberries, szamóca
Származása
Őshazája Kelet-Ázsia, de már a jégkorszak után elterjedt valamennyi földrészen. Mivel már az ősember is gyűjtötte sokáig nem termesztették, csak gyűjtötték. A ma általunk ismert és termesztett ananászepret holland nemesítők hozták létre.
Beltartalma, élettani hatásai
A, C, B1, B2 és E vitamint tartalmaz. Fogyasztása esetén serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért. Nagyon jó hatással van a vese és a bélrendszer működésére, méregtelenít. A benne lévő flavonoidok erősítik az immunrendszert. Ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és vasat tartalmaz.
Konyhai alkalmazása
Frissen fogyasztjuk, de nagyon jó torták, gyümölcssaláták alapanyagaként is. Feldolgozva általában lekvár és szörp készül belőle. Mélyhűtve is tartósítjuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)
Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)
Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)
Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)
Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)
Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)
365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...