laskagomba
Austernpilz, hongo ostra, késői laskagomba, ostrice funghi, oyster mushroom, ördögszekérgomba
Nem taplófélék, csak féloldalas (kajla) kalapúak. Az ide tartozó ehető, kiadós fajták a késői laskagomba és az ördögszekérgomba...
Késői laskagomba
Kellemesen erős gombaillatú, íze édeskés, húsa fehér, puha, öregedve szívóssá válik. A tönkje a fiatalabbaknak is rágós. Ehető, árusítható gomba.
Konyhai felhasználása
Levesnek, pirítva, pörköltnek készíthető. Fiatalabbjai kiránthatók.
Ördögszekérgomba
Gyengén, kellemesen gombaillatú, jóízű. Húsa fehér, rugalmas, kissé merev, kalapban vékony. Termesztett változata is nagyon kedvelt.
Konyhai felhasználása
Mindenféle gombás étel készíthető belőle.