fafüle gomba

black fungus, fafülgomba, fekete gomba, tree ear fungus

fafüle gomba
A kínai, különösen a szecsuáni konyha kedveli...

Előfordulása

A fafülgomba a természetben a fák kérgén nő, és ott is termesztik. Frissen szedik, majd szárítva tárolják.
A szárított fafülgomba színe szürkésfekete, a pernyéhez hasonló. Víz hozzáadására megduzzad, és sötétbarna, fodros szirmok alakját ölti; ekkor különösen emlékeztet némely állat fülére. A kevés fajt számláló nemzetség magyarországi képviselője a júdásfülgomba.

Beltartalma, jellegzetességei

A szárított termőtest nagy mennyiségű szénhidrátot, értékes fehérjéket, ásványi sókat és rostot tartalmaz. Jelentős a kalcium, a foszfor és a vas tartalma. Fontos táplálékkal bevitt vasforrás. Poliszacharidjainak köszönhetően támogatja a szervezet természetes védekező rendszerét. A kínai orvostudomány már évezredek óta használja a fafülgombát az egészség megőrzésére. Jótékony hatással van a vashiány kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére. Vérhígító hatású, ezáltal megakadályozza a vérrögök kialakulását a szervezetben. Méregtelenítő hatásának köszönhetően segítséget nyújt a betegségek megelőzésében és kezelésében.

Konyhai felhasználása

A fafülgombának jellegzetes, nagyon enyhe földíze van, de inkább sajátos, kocsonyás-ropogós állaga miatt kedvelik, mely levesekben és más vegyes ételekben kitűnően érvényesül.
Magyarországon szárítva vásárolhatjuk meg keleti fűszereket és élelmiszereket árusító üzletekben.
Kb. 1 órás áztatás után a felduzzadt gombákat leöblítjük, majd felaprítjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció