vargánya

ízletes vargánya, király vargánya, okkerszínű vargánya

vargánya
Gyakran használt másik nevük: tinóruk. Az egyik leggyakrabban árusított gomba. Többféle kitűnő rokon gomba tartozik ide...

Ízletes vargánya
A legtöbbre becsült gombáink egyike. Kellemes gomba illatú, dióra emlékeztető ízű. Húsa vastag, tömör és még szárítva is fehér marad. Jól szállítható és tárolható. Sokféleképpen felhasználható, levesben, pörköltnek, sütve egyaránt jó. Alkalmas ecetes, sózott vagy más módon tartósított gomba készítményekhez is.

Királyvargánya
Húsa merev, élénk tojássárga, csöves része sárga vagy citromsárga. Bármelyik gombaétel elkészítésére alkalmasak. Állóképes, jól tárolható és szállítható gombák. Savanyításra, sóban tartósításra, szárítani egyaránt alkalmasak.

Okkerszínű vargánya
Íze kellemesen édeskés, savanykás utóízzel. Húsa kemény, sárgás, nem elszíneződő, de a kalapbőr alatt kicsit rozsdásodó. Jóízű, de az idősebbeknek kellemetlen íze is lehet. Minden elkészítési módra alkalmas.

Változékony tinóru
Sokfelé fogyasztják, de alaposan átsütve vagy főzve, minimum 15-20 perc, fogyasztható. Szárításra, mivel megfeketedik nem alkalmas.

Molyhos tinóru
Enyhén, kellemes gombaízű, illata gyümölcsre emlékeztet. Fiatal példányai mindenféle módon felhasználhatók. Idősebb korára kesernyéssé válik. Jól szárítható.

Fenyőtinóru. Sárga gyűrűstinóru
A fiatal gombák jóízűek, de kalapbőrüket le kell húzni, mert az ételt mászkossá teszik. Az idősebb példányok csöves termőrétegét jobb eltávolítani. Többnyire levesnek és pörköltnek készítik el. Nehezen, s rosszul száradnak.

Barna érdestinóru
Kissé savanykás, kellemes ízű. Húsa szürkésfehér, megtörve szürkül, kékül. Főzve, szárítva húsa szürkésfekete lesz. Jóízű, kedvelt gomba, de csak a fiatalja. Az öregebb példányok elnyálkásítják az ételt.

Vörös érdestinóru
Húsa a kalapban vastag, fiatalon kemény, idősebb korára megpuhul. Illata, íze kellemes. Jóízű, kiadós, sokféleképpen felhasználható. Főzéskor húsa megsötétedik. Az idősebb példányok csöves részét fejtsük le, mert mászkossá teheti az ételt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció