csiperkegomba

champignon, kerticsiprke, sampinyon, szikicsiperke

csiperkegomba
A legismertebb termesztett gomba...

A csiperke olyan gombanemzetség, amelynek több ehető faja van.
A leggyakoribb két idetartozó faj a kerti csiperke (sampinyongomba) és az erdőszéli csiperke. Az előbbi a leggyakrabban kapható, tenyésztett, sampinyonnak nevezett gomba. Kétféle színű kapható, a fehér a gyakoribb, de a barna színű is igen kedvelt. A szintén barnás színű, nagy méretű csiperkegombátportobello gombavagy portabello gombanéven is ismerjük.
A receptekben csak gombafejnek vagy gombaszárnak nevezett rész, szinte mindig a sampinyon gombáé.

Jellegzetességei

Kalapjuk fiatalon selymesen fehér, félgömb alakú, domború, de később ellaposodik, és enyhén megsárgul. Átmérője elérheti a 10-12 cm-t is. Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, akár 20 cm-t is eléri, színe krémszínű. Lemezeik rózsaszínűek, később barnára, feketére színeződnek, spórái feketés barnák. Tönkjeiken gallért találunk (az erdőszélinél jól fejlettet, a kerti változatnál gyengébbet), illatuk kellemes. Húsuk ánizsillatú, alig sárgul. Áprilisban, májusban bukkannak fel, egész nyáron, sőt egészen a talaj menti fagyok beköszöntéig számíthatunk a megjelenésükre, esők utáni, meleg párás éjszakákat követően pedig tömegesen jelennek meg. Réteken, szántókon, legelőkön, de füves kertekben is megtalálhatók.

Konyhai felhasználás

Ízességük miatt mindenféle gombaételnek elkészíthetőek. Tartósításra kiválóan alkalmasak (aromájukat szárítva is megőrzik!). Felhasználhatóak nyersen salátákba, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapjukat kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnőek.
Figyelem! A csiperkegomba könnyen összetéveszthető a fehér lemezű, mérgező galócákkal, például a gyilkos galócával. A sárguló csiperkék enyhén mérgezők.
Onnan ismerhetők fel, hogy húsuk sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és vegyszer (karbol, fenol) szaguk van.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció