szarvasgomba
fekete szarvasgomba, Périgord-szarvasgomba, piedmonti szarvasgomba, tartufo, trufa, truffe, truffle, Trüffel
Tölgy- vagy bükkfák gyökerei körül nőnek. Termesztési módszernek tekinthető a tölgyligetek ültetése, amellyel elősegítik megtelepedésüket. Két legfontosabb, a konyhaművészetben legtöbbre becsült fajuk a Périgord-szarvasgomba és a fehér piedmonti szarvasgomba. Mindkettő drága luxusétel. A friss szarvasgombákat ősszel gyűjtik és csak helyben árusítják. Ezért konzervált formában ismertebb, de így már veszít jellemző ízéből és aromájából.
Konyhai felhasználása
A fehér szarvasgomba jellegzetes ízű, tésztával, rizottóval vagy tojással kínálják. A klasszikus receptek szerint parmezán sajttal főzik. A fekete szarvasgombával köreteket, aszpikos hidegtálakat díszítenek.
Tárolása
Frissen, hűvös helyen, zárt tartályban tárolható legfeljebb 2 hétig, de illatanyagát tovább megőrzi, ha alaosan lekefélik, és enyhén sós vízben 3 órán át főzik.