szarvasgomba

fekete szarvasgomba, Périgord-szarvasgomba, piedmonti szarvasgomba, tartufo, trufa, truffe, truffle, Trüffel

szarvasgomba
A luxus élelmiszerek egyike...

Tölgy- vagy bükkfák gyökerei körül nőnek. Termesztési módszernek tekinthető a tölgyligetek ültetése, amellyel elősegítik megtelepedésüket. Két legfontosabb, a konyhaművészetben legtöbbre becsült fajuk a Périgord-szarvasgomba és a fehér piedmonti szarvasgomba. Mindkettő drága luxusétel. A friss szarvasgombákat ősszel gyűjtik és csak helyben árusítják. Ezért konzervált formában ismertebb, de így már veszít jellemző ízéből és aromájából.

Konyhai felhasználása

A fehér szarvasgomba jellegzetes ízű, tésztával, rizottóval vagy tojással kínálják. A klasszikus receptek szerint parmezán sajttal főzik. A fekete szarvasgombával köreteket, aszpikos hidegtálakat díszítenek.

Tárolása

Frissen, hűvös helyen, zárt tartályban tárolható legfeljebb 2 hétig, de illatanyagát tovább megőrzi, ha alaosan lekefélik, és enyhén sós vízben 3 órán át főzik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A főzés alapanyagai Bailey, Adrian
A főzés alapanyagai
(Novotrade Kiadó, 1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával. Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges... bővebben...
facebook
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!