árpa

barley, cebada, Gerste, orzo

árpa
Ma már jórészt mellőzött gabona...

Származása

A hideg mérsékelt öv legősibb és ma is egyik fontos gabonaféléje. Származási helye Tibet, a Közép-kínai Hegyvidék, a Himalája-hegység.

Beltartalma, élettani hatása

Számos olyan kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra sajnos nem mindig jellemző. Így például a teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs), mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is. Az árpa a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos takarmánynövényünk, és valaha fontos táplálék növényünk. Ma már jórészt csak folyadék formátumban élvezzük jótékony hatásait, hiszen a sörkészítés nélkülözhetetlen alapanyaga, de az ókorban és a középkorban értéke a búzáéval vetekedett. Mivel kenyér nem süthető belőle (esetleg lepény) lassan kiszorult az európai táplálkozásból. Magyarországon régen, a szegényebb vidékeken a hurkaféleségek töltelékanyagának „szaporítására” használták, de fogyasztották kásaként is. Napjainkban, egy átlagos háztartásban a sólet az egyetlen ételfajta melynek készítéséhez hántolt árpát (gersli) használunk. Származási helyén, olyan hideg éghajlatú helyeken, mint Tibet vagy a Középkínai Hegység, persze még mindig alapélelmiszer, itt felhasználás előtt pörkölik, (dextrinálják), darálják, majd fűszerekkel, sóval ízesítve árpakását főznek belőle. De mégis mit tud ez a kis gabonaszem, amit a mai tömegélelmezési növényeink nem? Igen gazdag nyomelemekben, káliumot,kalciumot, magnéziumot, foszfort (legalább kétszer annyit, mint a barnarizs) tartalmaz, ezen kívül A, E, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), vitaminokban gazdag. Magas rosttartalma miatt csökkenti a szív és érrendszeri betegségek, valamint a rák kockázatát. Az ókori Rómában még nem ismerték a mai kutatási eredményeket, de azt észrevették, hogy az árpa növeli a fizikai teljesítőképességet, az állóképességet, a testtömeget, fokozza az izomnövekedést. A katonai ellátmány nélkülözhetetlen összetevője lett az árpa. Talán még ennél is fontosabb volt, hogy a kor szupersztárjainak, a gladiátoroknak alapélelmiszere természetesen az árpa. Innen kapták gúnynevüket a „hordeárii”-t, azaz az "árpazabálót". A birodalom legelismertebb tudósa, id. Plinius nem átallja maga leírni az árpakása receptjét.

Konyhai felhasználása

Nekünk sem muszáj nélkülöznünk ezt a kitűnő gabonanövényt, valóban ízletes, egészséges, változatos ételek készíthetőek belőle.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Thai konyha Thai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Gabonakonyha Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

Kapcsolódó cikkek