hajdina

alforfón, Buchweizen, buckwheat, grano saraceno, pohánka, tatárka

hajdina
Ázsiában őshonos növény, melynek hasznosításakor a magját pörkölik és őrlik...

Elterjedése

Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Innen az 5. században került el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-Tirolba került.

Beltartalma

A hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Található benne rutin (P vitamin) amely a C vitaminnal együtt az érrendszer rugalmasságát, teherbíró képességét fokozza. Tartalmaz még antioxidáns hatású flavionokat, melyek rákmegelőző hatása közismert. Szénhidráttartalma magas,(glikémiás indexe 55%-59%) de ezek felszívódása lassú hiszen a szintén magas rosttartalom fékezi a szénhidrátok felszívódását, ezért a vércukorszintet csak igen kevéssé emeli. Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt, a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül, jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.

Konyhai felhasználása

Magjából liszt készíthető (amely gluténmentes), ez a gabonafélék lisztjéhez hasonlóan használható. Jellegzetes olajszaga van, de ez ne rémisszen meg bennünket, 3-4 –szeri meleg vizes átmosással ettől könnyen megszabadulhatunk. Érdemes még felhasználás előtt néhány órával beáztatni, így 20 perc alatt puhára főzhető. Íze nagyon hasonlít a tarhonyáéra ezért köretként is kitűnő.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Thai konyha Thai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Gabonakonyha Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kapcsolódó cikkek