liszt

farina, flour, harina, la farine, Mehl

liszt
Ha a liszt szót halljuk, elsősorban a búzából őrölt lisztre gondolunk...

A búzaszem és őrlésének módja határozza meg a különböző lisztek minőségét és finomságát.
A búzaszem a külső maghéjból, a lisztkészítéshez szükséges keményítő túlnyomó részét tartalmazó endospermiumból és a csírából áll.

Graham-liszt

Ha az egész szemet megőrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapnak.

Fehérliszt

A liszt színe a beleőrölt maghéj mennyiségétől függ. A fehérliszt csak az endospermium őrleménye.

Kenyérliszt

A kenyérlisztet bizonyos fajta búzákból őrlik, a minden célra használható fehérlisztben kevesebb a sikér.

Tippek, fortélyok

Hogyan bundázzuk gyorsan az apró húsokat?
A legkönnyebben úgy készíthetjük el az apró pecsenyéhez vagy raguhoz szükséges, lisztbe forgatott húsdarabkákat, ha a lisztet, sót, borsot és az apróra vágott fűszernövényeket egy műanyag zacskóba tesszük. Dobjuk bele a húsokat és rázzuk össze a zacskót erőteljesen, hogy a húsdarabokon egyenletes liszt réteget kapjunk. Ugyanezzel a módszerrel az apróra vágott zöldségek is bundázhatók.
Mivel sűrítsük a bő lére sikerült paprikást, vagdaltakat?
Ha liszt helyett darált búzát vagy zabkását használunk, sűríthetjük vele a bő lére sikerült paprikást, vagdaltakat, amelyek így tovább el is állnak. 45 dkg húshoz 2 evőkanálnyit számítsunk.
Hogyan használhatjuk fel a panírozás után megmaradt fűszeres lisztet?
A hús panírozása után megmaradt fűszeres liszt jól felhasználható a serpenyőben maradó húslé sűrítéséhez, amikor mártást vagy szaftot készítünk.
Hogyan készíthetünk legegyszerűbben mártást a húshoz?
Ha lisztet és szeletekre vágott vöröshagymát teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a húst, gazdagon fűszerezett mártást kapunk, amely magába szívja a kifövő húslét.
Mivel helyettesíthetjük a lisztet?
Ha liszt helyett darált búzát vagy zabkását használunk, sűríthetjük vele a bő lére sikerült paprikást, vagdaltakat, amelyek így tovább el is állnak. 45 dkg húshoz 2 evőkanálnyit számítsunk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A főzés alapanyagai Bailey, Adrian
A főzés alapanyagai
(Novotrade Kiadó, 1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával. Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges... bővebben...
lexikon
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Gabonakonyha Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

Thai konyha Thai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem...

Kapcsolódó cikkek