borecet
aceto di vino, vinagre de vino, Weinessig, wine winegar
Hogyan készül?
A borecet készítése úgy történik, hogy a borban lévő alkoholt alakítják át ecetté, miközben a borban lévő íz, szín és zamatanyagok érintetlenül maradnak. Az így készült ecet hordozza annak a bornak a nemes aromáját, amelyikből készült.
Házi borecet
Otthon is készíthetünk elfogadható minőségű borecetet a következő módon: a kívánt zöldfűszert, vagy borókát, vagy birsalma szeleteket leöntjük annyi 10%-os ecettel, amennyi ellepi, és hozzáadunk 1 dl bort. Erre a célra a legjobb a tokaji aszú vagy a száraz szamorodni. 4-5 hétig fénytől védve érni hagyjuk, majd leszűrjük.
A borecet élvezeti értékét növelhetjük a hozzáadott különféle fűszerekkel és ízesítőkkel. Például: tárkonnyal, bazsalikommal, birsalmával stb.
Konyhai felhasználása
A borókával és birsalmával készült borecet bárány, ürü és vadak pácolásához igen jó.
A rozmaringos, bazsalikomos, zsályás borecet bab-, lencse-, burgonyafőzelék és -leves ízesítésére kitűnő. Saláták, mártások, raguk, valamint savanyú levesek és belsőségekből készült ételek is jól ízesíthetők vele.