almaecet

aceto di sidro, Apfelessig, cider vinegar, vinaigre de cidre

almaecet
Már az ókorban is az ételek savanyítására használták...

Eredete, előállítása

Az ókori Rómában a succusba - mely a mai olasz tészta öntetének, a sugo-nak az őse - tették. Ebbe a savanykás, sós, fűszeres lébe mártogatták a kenyeret.
Akkor keletkezik, mikor az almát péppé zúzzák és fahordókban érlelik. Az érés során ecetsav keletkezik. A zúzalékban lévő magoktól kapja az almaecet pikáns, kissé kesernyés ízét.

Konyhai felhasználása

Mindenféle savanyításhoz használhatjuk.

Tippek, fortélyok

Mit tegyünk a buggyantott tojás főzőlevébe?
A buggyantott tojás főzésekor a vízhez csöpögtessünk egy kis ecetet, ami sietteti a fehérje kocsonyásodását.
Hogyan akadályozhatjuk meg a tojás főzése közben a héj kirepedését?
A lágytojás főzés közben kevésbé reped meg, ha egy kávéskanál sót és ecetet teszünk a főzővízhez.
Milyen vízben főzzük a burgonyát héjában?
A héjában főtt salátának szánt burgonyát sós, enyhén ecetes vízben célszerű megfőzni. Az ecet segít megtartani a burgonya "tartását".
Miképpen akadályozzuk meg a padlizsán barnulását?
A padlizsán nem a kés anyagától, hanem a levegőtől barnul be. Ezt elkerülhetjük, ha hámozása után azonnal ecettel vagy citromlével savanyított vízbe mártjuk.
Hogyan tudjuk frissen tartani a hűtőszekrénybe tett húst?
Ha pár napig a hűtőszekrényben kell tartanunk a húst és aggódunk, hogy megromlik, dörzsöljük be ecettel és/vagy őrölt mustármaggal. Egyik sem fogja megváltoztatni az elkészítendő hús ízét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció