balzsamecet
aceto balsamico, balsamic vinegar, Balsamico-essig, vinagre balsámico
Jellegzetességei
Már Vergilius és Apicius a híres római ínyenc is dicsőíti. Az Itália középső, északi részén fekvő Modena környéki válogatott fehérszőlők mustjából (frissen préselt levéből) készül a legfinomabb.
A leszűrt mustot főzéssel a harmadára sűrítik,majd eper-, gesztenye- vagy tölgyfa hordóban érlelik. A hosszan (több évig) tartó érlelés alatt kialakul a nemes aromája, a sűrű textúrája és a színe ébenfeketére változik.
Típusai
A balzsamecetet az érési ideje szerint minősítik. A 3-8 évesek jó, míg a 10-12 éves "reserve", kitűnő minősítést kapnak. A 20 éves "reserve superior" balzsamecet olyan értékes mint a hasonló korú nemes bor.
Konyhai felhasználása
Különleges színe, finom textúrája, testes, de nem durva savassága és finom gyümölcsös aromája alkalmassá teszi nemcsak saláták, húsok, gyümölcsök, hanem édességek izének fokozására is. Ellentétben a sima ecettel csak mértékkel érdemes használni, amolyan ízesítőként.
Vásárlási tanács
A modenai balzsamecet értékes, ezért elég sok hamisítvány kerül viszonylag olcsón forgalomba belőle. Ez az az eset, amikor érdemestöbbet költenünk a jó minőségű eredeti termékre. A jó balzsamecet édes. szirupos állagú, de nem kristályos. Illata, íze igen intenzív.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)
A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...