rákpaszta

bagoong, garnélapaszta, garnélarákkrém, kapi, srimp-paszta, terasi, trassi bakkar

rákpaszta
Szárított, őrölt garnélából készült, sóval ízesített krém...

Származási helye

Indonézia, Thaiföld, Malajzia.

Jellemzői

Íze sós, enyhén halaromájú, erőteljes illatú. Nyers és szárított (sült) formában kapható. A nyers terasi sűrű, fűszerekkel ízesített fajta, legtöbbször üvegben, vagy konzervként árusítják. Illata rendkívül erőteljes.
Szárított, trassi néven is ismert fajtája kemény állagú, íze és illata kevésbé erőteljes. Leveskocka nagyságú darabokban is kapható.
Egyik fajtája a bagoong, amit főleg a Fülöp-szigeteken használnak. Itt a rákokat nem szárítják ki, hanem agyagedényben erjesztik, így a krém kissé folyékonyabb.

Konyhai felhasználása

Indonéziában, Burmában, Malajziában és Thaiföldön elsősorban halételek, de húsok és zöldségek ízesítésére is használják. Fogyasztás előtt keverjük el egy keevés vízzel vagy szójaszósszal, és főzzük bele az ételbe. Óvatosan fűszerezzünk vele, mert már kis mennyiségben is intenzív ízt kölcsönös az ételnek. Ha nem tudjuk beszerezni szardellapasztával helyettesíthetjük.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ázsiai ízek zsebkönyve Bodensteiner, Susanne
Ázsiai ízek zsebkönyve
(M-Érték Kiadó , 2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen barangol az ázsiai konyhákban is, rajong például a távol-keleti specialitások, az illatos fűszerek, az egzotikus... bővebben...
szólj hozzá, értékelj
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!