ecet

aceto, Essig, vinagre, vinaigre, vinegar

ecet
A különböző ecetek fontos savanyító és ízesítő szereink...

A tömény ecetsav veszélyes, maró anyag. A konyhában ízesítésre 5-10 %-os, savanyításra 20 %-os ecetet használunk. Ipari célra fa lepárlás útján (faecet) vagy acetilénből állítanak elő ecetet (szintetikus ecet), melyeket ecetsav elnevezéssel bocsájtanak áruba.
Az ecet megjelölés biológiai eredetet jelent. Ezek legfeljebb 10 %-osak és úgy készítik, hogy etil-alkoholt bükkfa forgácson csorgatnak át és az ezen élő ecetsav baktériumok az alkoholt ecetté alakítják.
Ez történik akkor is, amikor bor vagy gyümölcslevek megsavanyodnak. A fehér és a vörös borecetet borból vagy pezsgőből savanyítják. Ezek savtartalma már csak 5-6 %, és megjelenik bennük az adott borra jellemző íz.
Gyümölcsborból is kitűnő ecet készíthető, sőt a borecetek is tovább ízesíthetők velük vagy magával a friss gyümölccsel, vagy zöldfűszerekkel. Kedvünk és ízlésünk szerint számtalan változatban készíthetünk ecetet otthon is magunknak. A Modena környéki szőlők mustjából készül a méltán az ecetek legnemesebbikének tartott balzsamecet.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció