kardamom

cardamom, cardamome, cardamomo, kardamomi, kardamomum, kardamon

kardamom
Enyhén csípős, kámfor illatú, nálunk sajnálatosan ritkábban használt fűszer...

Története, jellemzői

Eredetileg India déli részein és Ceylonon őshonos lágyszárú növény, amelyet rendkívül aromás magjáért termesztenek. Az ókori egyiptomiak is rágcsálták már, így várva fogaik megtisztulását. A görögök és a rómaiak fűszerként, gyógyszerként és illatosításra is használták.
A sáfrány és vanília után a harmadik legdrágább fűszerként tartják nyilván.

Konyhai felhasználása

A tokterméseket egészben hagyva vagy feldarabolva tehetjük az ételbe, ha abból fogyasztás előtt kivesszük. A magokat leggyakrabban kiszedik a tokokból, összetörik, szétmorzsolják és megsütik mielőtt a többi alapanyaghoz keverik.
Mézeskalács, marcipán, kompótok, darált húsok, kolbászfélék, véres hurkák, párolt káposzta, likőrök fűszerezésére használjuk. A curry keverékek egyik alkotóeleme is lehet.
Ceylon és India az őshazája, de ma már termesztik Dél- Amerikában is. Terméstokja lehet fehér vagy zöld. Nem tévesztendő össze a feketével, mely egészen más fajta és Afrikában kedvelt, aromája is erősen eltér az indiaitól.
Enyhén csípős, kámfor illatú fűszer. Közel- és Közép-Keleten, Indiában és a skandináv országokban kedvelik.

Élettani hatása

Gyomorerősítő, szélhajtó. Használatakor a markunkban összedörzsöljük a terméstokokat és a magokra enyhén ráfújva eltávolítjuk a felesleges magháztörmeléket. A magokat egészben vagy mozsárban összetörve használjuk fel.

Vásárlási tanács

Lehetőleg terméstokjában lévőt vásároljunk, mert az jól záródó üvegben, fénytől védve időtlen-időkig tárolható.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció