fűszerpaprika

pirospaprika

fűszerpaprika
A magyar konyha legjellegzetesebb fűszere...

A magyar ételekhez az egész világon gondolatban hozzákapcsolják a fűszerpaprikát.

Jellemzői

A Közép- és Dél-Amerikából származó paprika jelenlegi formájában a 18-19. században vált fontos fűszernövényünkké, ekkor kezdődött meg szántóföldi termesztése, s vált egyre fontosabbá, s kedveltebbé. Két fontos termesztő körzete alakult ki Szeged és Kalocsa környékén.
A fűszert az érett piros bogyótermés szárítása és őrlése után nyerik. Értékét meghatározza a paprika fajta és az őrlemény minősége - vagyis hogy az őrlemény milyen arányban tartalmaz termésfalat, magot, erezetet. Az élénkpiros színt a paprika festékanyagai, a karotinoidok biztosítják. Csípősségét a kapszaicin tartalom határozza meg.
Érzékszervi tulajdonságok, fizikai és kémiai jellemzők alapján minőségi csoportokba sorolják a fűszerpaprikát, ezek a
- különleges
- csemege
- édesnemes
- rózsa
minőségi kategóriák.
Ugyanilyen fontos a kapszaicin tartalom szerinti csoportosítás is, mely szerint lehet a fűszerpaprika
- csípősségmentes - a kapszaicin tartalom 100 mg/kg alatti
- enyhén csípős, magyaros jellegű - ha a kapszaicin tartalom 100-200 mg/kg között van és
- csípős - ha a kapszaicin tartalom meghaladja a 200 mg/kg mennyiséget.
A konyhai felhasználáson túl nagyon jelentős a húsipari és élelmiszeripari felhasználása is.
Európában jelentős termelő még Spanyolország.

Konyhai felhasználása

Levesek, mártások, saláták, főzelékek, húsos töltelékek, pástétomok, körözöttek, disznótoros készítmények fűszerezéséhez használjuk.
A magyar konyha egész ételcsaládjának, a paprikásoknak névadó fűszere. Ide tartozik: minden gulyásnak, hallének, halászlének, pörköltnek, paprikásnak nevezett ételünk.
Fontos, hogy a paprikát nem szabad forró zsiradékban hosszan pirítani, csak megfuttatjuk benne, mert elveszti piros színét, megbarnul és keserűvé válik.

Tárolása

Legbiztosabban a mélyhűtőben tárolva őrizhetjük meg a minőségét, így nem avasodik meg és a színét sem veszíti el. A konyhában tárolt kisebb mennyiséget célszerű fémdobozban tartani.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

101 csípős és fűszeres étel 101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban
Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)

A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Fűszerek és gyógyfüvek Fűszerek és gyógyfüvek
Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...